Пулмолог: Училищата ще се превърнат в разпространител на заразата

Училищата ще се превърнат в разпространител на заразата, но не и инкубатор. Там няма да имаме тежко боледуващи сред учениците. Децата са в групата с нисък риск и при тях заболяването протича леко. Тежко може да боледуват само преподавателите.

Пулмолог: Училищата ще се превърнат в разпространител на заразата

Това заяви пред Нова телевизия пулмологът д-р Александър Симидчиев.

По думите му броят на положителните проби ще се покачва, защото има много контактни лица. Хоспитализацията или смъртността обаче няма да се повиши, смята Симидчиев.

Той коментира и факта, че децата биха могли да заразят своите по-възрастни близки и трябва да използват предпазни средства.

«Има няколко установени факта за маските. Те намаляват честотата на предаване на респираторните инфекции, а не само на коронавируса. Втори факт е, че те нямат доказани странични ефекти. Вреда от маските няма. Всеки който твърди обратното, нека предостави доказателства», подчерта специалистът.

Пулмологът обясни, че поради средата, в която се намират децата тяхната възприемчивост е голяма. Именно поради този факт броят на заразени няма да бъде малък. Според него това няма да доведе до утежняване на обстановката в страната.

Припомняме, вчера стана ясно, че учител от Добрич и охранител от Тервел са с коронаврус.

17-годишен ученик от Стара Загора също е дал положителна проба. 38 ученици, които са били в контакт с него са поставени под домашна карантина.

Вчера беше съобщено и за зараден с Ковид 19 учител от Ловеч. Портиер в училище в Благоевград бил поредният заразен.

Ден след началото на учебната година беше съобщено и за 8 учители от столично училище с Ковид 19.

 

 

Коментари:

Зареждане ...