Европейският съд отхвърли иска против санкциите срещу компаниите от групата на «Роснефт»

Съдът на Европейския съюз отхвърли жалбата срещу санкциите по отношение на компаниите, принадлежащи към групата на «Роснефт», наложени от ЕС в контекста на кризата в Украйна. Това съобщи РИА «Новости».

Европейският съд отхвърли иска против санкциите срещу компаниите от групата на "Роснефт"

Отбелязва се, че става дума за ограничителни мерки, „въведени в контекста на кризата в Украйна“ по отношение на руските нефтени компании, които са членове на групата „Роснефт“.

В съобщението на съда се казва, че от 31 юли 2014 г. Съветът на страните от Европейския съюз e приел санкции срещу, в частност, срещу нефтения сектор на Руската федерация в отговор на действията, «предприети от Русия за дестабилизиране на ситуацията в Украйна».

Става дума за забрана за износ на определени стоки и технологии за нефто-газовия сектор и ограничаване на достъпа на определени оператори в този сектор до капиталовия пазар на ЕС.

След въвеждането на ограничителните мерки редица руски компании, принадлежащи към групата на «Роснефт», заведоха дело пред Общия съд на Европейския съюз с искане за отмяна на тези санкции. С решение от 13 септември 2018 г. съдът отхвърли този иск. Компаниите обжалват това решение пред Съда на Европейския съюз.

Съобщава се, че с новото си решение съдът напълно отхвърля жалбата на руските компании.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...