Директор на ФБР: Русия се намесва в американските президентски избори с постоянен поток от дезинформация

Директорът на ФБР Кристофър Рей предупреди, че Русия се намесва в американските президентски избори с постоянен поток от дезинформация, целящ да подкопае демократа Джо Байдън, както и да разруши доверието на американците в изборния процес, информира «Гардиън».

Директор на ФБР: Русия се намесва в американските президентски избори с постоянен поток от дезинформация

Москва също така се опитва да подкопае, както я вижда, антируската американски политически елит, каза Рей по време на изслушване в комисията по вътрешна сигурност към Камарата на представителите (долната камара на Конгреса на САЩ), която е доминирана от Демократическата партия.

Той заяви, че най-голямото му безпокойство е «постоянният поток от дезинформация», за който се опасява, че може да подкопае доверието в резултата от изборите.

В своите показания пред комисията Рей многократно засегна намесата в изборите, изтъквайки, че ФБР е ангажирана да блокира подобни опити за намеса в тазгодишните избори.

Той специално заяви, че бюрото е било свидетел на «много активни опити на руснаците да повлияят на изборите ни през 2020 г.».

Руските агенти, каза Рай, се опитват предимно да повлияят на изборите чрез «зловредно чуждестранно влияние», като социални медии, държавни медии и използване на проксита.

Той отбеляза, че опитите на руснаците са имали за цел «предимно да очернят вицепрезидента Байдън и това, което руснаците виждат като вид антируски политически елит».

Показанията на Рей следват предупреждението на 7 август на директора на Националния център за контраразузнаване и сигурност, че Русия, Китай и Иран се опитват да се намесят в изборите на 3 ноември.

Множество доклади на американските специални служби стигнаха до заключението, но без нито едно доказателство, че Русия е дала тласък на кампанията на Доналд Тръмп през 2016 г. и е нанесла щети на неговата опонентка от Демократическата партия Хилари Клинтън. Републиканският президент отдавна се противопоставя на тази констатация, която Русия официално отрича, въпреки че специалният прокурор Робърт Мюлър обвинява руски агенти в намеса, за да помогнат на Тръмп — също без нито едно доказателство.

Самият Тръмп многократно и без доказателства поставя под съмнение засиленото използване на гласуването по пощата, отдавна установен метод за гласуване в САЩ, който се очаква да отбележи ръст на тези избори заради рисковете от коронавируса. Тръмп написа в «Туитър» без доказателства, че гласуването по пощата би могло да направи невъзможно да се знае истинският резултат от изборите.

След поредица от гневни туитове за изборния хаос, «Туитър» маркира един от туитовете на президента за гласуването по пощата, за което президентът невярно твърди, че е особено уязвимо за изборни измами.

По отношение на Китай Рей каза, че ФБР е толкова активно да наблюдава опитите на Китай за придобиване на американски технологии и друга чувствителна информация, че започва ново контраразузнавателно разследване, свързано с Китай, «на всеки 10 часа».

Рей каза, че ФБР провежда множество разследвания срещу склонни към насилие вътрешни екстремисти. Той каза, че най-голямата част от разследванията са били срещу бели расистки групи.

Директорът на ФБР получи въпрос за заплахите от вътрешен тероризъм, по-специално за антифашистки радикални активисти, известни като Антифа, които президентът многократно очерня.

Рей подчерта, че ФБР не разглежда заплахите от гледна точка на либералната или консервативната политика.

«Ние сме фокусирани върху насилието, а не върху идеологията», каза той, News.bg.

Коментари:

Зареждане ...