Близо 30 държави призоваха Беларус да прекрати блокирането на интернет

29 държави призоваха настоящите беларуски власти незабавно да спрат да блокират интернет в страната по време на протестите и да изпълнят задълженията си за защита на правата на човека, съобщава «Интерфакс», позовавайки се на изявление на Държавния департамент на САЩ.

Близо 30 държави призоваха Беларус да прекрати блокирането на интернет

„Призоваваме правителството на Беларус да зачита гражданското пространство, включително зачитането на правата на човека и основните свободи, демокрацията и върховенството на закона. Ще продължим да подкрепяме народа на Беларус, който се стреми гласът му да бъде чут“, се казва в изявлението на подписалите го, разпространено от Вашингтон.

Според подписалите, Минск редовно провежда частично и пълно блокиране на интернет, както и премахва съдържание, показващо фалшифициране на президентските избори.

Документът е подписан от правителствата на Австралия, Австрия, Белгия, България, Великобритания, Германия, Гърция, Дания, Ирландия, Исландия, Канада, Кипър, Латвия, Литва, Лихтенщайн, Люксембург, Холандия, Норвегия, Полша, Словения, САЩ, Украйна, Финландия, Франция, Чехия, Швейцария, Швеция, Естония и Япония.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...