България и САЩ провеждат военно учение «Тракийска пепелянка»

Американски самолети Ф-16 ще се включат днес в провеждащото се в България военно учение „Тракийска пепелянка“. Това е стъпка към сътрудничество със САЩ, каза пред Комисията по отбраната в четвъртък министърът на отбраната Красимир Каракачанов:

България и САЩ провеждат военно учение "Тракийска пепелянка"

«Това е една полезна стъпка за българската национална сигурност, с оглед на събитията, които наблюдаваме в региони с непосредствена близост до нашата граница — конфронтацията в Егейско море между съюзнически държави каквито са Гърция и Турция.»

Американските самолети ще останат в България до края на октомври и ще участват в охраната на въздушното пространство. Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов обясни, че така ще се освободи ресурс българските пилоти да имат достатъчно време за тренировки на МиГ-овете. Подобен съвместен еър полисинг имаше през 2016 г. с американски изтребители. А през 2017 г. — с италиански самолети Юрофайтър. Това съобщи БНР.

По-рано съобщихме, че Съединените щати проведоха военноморски и военновъздушни учения в Черно море. В тях участва ракетният разрушител USS ​​Porter.

САЩ проведоха в Черно море учения на ВМС и ВВС

Това съобщи Шести американски флот.

Освен това, в ученията са взели участие самолетът-разузнавач Poseidon P-8A и четири изтребители F-16, а също самолетът-зареждач KC-135 Stratotanker и безпилотният летателен апарат MQ-9 Reaper.

Както отбеляза вицеадмирал Юджийн Блек, командващ Шести флот, съвместните действия с американските военновъздушни сили в Европа позволиха «реалистично и навременно учение за засилване на готовността на САЩ да действат в море в Черноморския регион».

Ученията се проведоха в международни води и във въздушното пространство.

На 27 юли в Черно море приключи учението Sea Breeze 2020, в което участваха военните от Съединените щати, Украйна и редица страни-членки и партньори на НАТО.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...