В Япония престанаха да се надяват на скорошно предаване на Курилите на Токио

Японският журналист от Yahoo News Иеру Сато оцени шансовете на страната да реши териториалния си спор с Русия около Курилските острови и осъзна, че не си струва да се очаква скорошно разрешаване на ситуацията.

В Япония престанаха да се надяват на скорошно предаване на Курилите на Токио

Според неговите прогнози новият министър-председател на Япония Йошихиде Суга няма да търси активно решението на териториалните въпроси с Руската федерация около Курилите, както направи Шиндзо Абе по-рано.

Журналистът е сигурен, че трябва да се очаква „откат назад“, тъй като в Япония няма искане за по-нататъшно задълбочаване на отношенията между двете страни.

Друга причина за забавянето на ситуацията около Курилските острови е позицията на Руската федерация да „сдържа“ Токио, както се вижда от изявлението на руския президент Владимир Путин през ноември 2018 г., цитират Сато „Известия“.

Москва и Токио се опитват от десетилетия да сключат мирен договор след Втората световна война. Основната пречка за това остава въпросът за собствеността на Южните Курилски острови, които след края на конфронтацията стават част от СССР.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...