Турция: САЩ се опитват да ограничат влиянието на Русия в региона

Емет Гьозюгюзели, експерт по морско право и заместник-декан на Юридическия факултет в Северен Кипърски клон на Университета за социални науки в Анкара, коментира пред «Спутник» неотдавнашното посещение на американския държавен секретар Майк Помпео в гръцки Кипър, резултатите и значението за ключовите играчи в региона.

Турция: САЩ се опитват да ограничат влиянието на Русия в региона

Като част от посещението си в Кипър, Помпео се срещна с Никос Анастасиадес, лидер на гръцко-кипърската общност. След срещата държавният секретар на САЩ заяви, че продължаващото напрежение между Гърция и Турция в региона няма да реши проблемите в Източното Средиземноморие.

«САЩ са дълбоко загрижени за действията на Турция в Източното Средиземноморие», каза Помпео.

Според Гьозюгюзели, докато Турция полага усилия да осигури справедливото разпределение на енергийните ресурси на острова между турската и гръцката общности, САЩ се стремят да ограничат руското влияние в региона в съответствие със собствените си интереси.

Експертът посочи ясната позиция на Турция по такива въпроси като установяване на мирни отношения и стабилност в региона.

«Междувременно посещението на Помпео в гръцката част на острова и подписването на споразумение с кипърските гърци за създаване на Център за сигурност не е нищо повече от проява на опита на Вашингтон да ограничи влиянието на Русия в региона».

«САЩ използват Южен Кипър, за да осуетят геополитическите успехи на Русия в региона и да ограничат способността й да установи стратегическо господство», обяснява тя.

«Това споразумение (за създаване на учебен център в Ларнака, който ще се нарича Кипърски център за сухопътна, открита морска и пристанищна сигурност, CYCLOPS) е стъпка, насочена към създаване на пречки пред руските кораби да влизат в пристанищата в Южен Кипър.

«Освен това с действията си Вашингтон се опитва да се защити срещу Китай, чиято стратегия за Новия път на коприната предполага активни действия в Средиземно море. По този начин, като се вземат предвид тези фактори, САЩ се стреми да укрепи позициите си в Кипър», коментира тя.

Гьозюгюзели определи изявленията на Помпео относно «загрижеността на САЩ за дейността на Турция в Източното Средиземноморие» като «повърхностни«.

«Всъщност Турция непрекъснато се застъпва за мирно решение на въпросите за справедливото разпределение на енергийните ресурси в региона, определянето на морските граници и т.н. Призивът на Помпео за мир на фона на ходове, насочени към по-нататъшно въоръжаване на Южен Кипър, изглежда доста противоречив; това, което прави, е да навреди на мирните инициативи в региона.»

Според експерта, друго противоречие в действията на американските власти по отношение на острова е, че Вашингтон «подписва споразумение с Южен Кипър, сякаш е член на НАТО«.

«Тази политика на САЩ ще продължи и в бъдеще, тъй като Източното Средиземноморие е най-големият международен център на геополитическа конкуренция, поради голям брой обещаващи неизползвани там находища на въглеводороди.»

«Съединените щати се стремят да засилят присъствието си в Кипър, за да получат парче от този пай и да си осигурят предимство в разпределението на енергията. Ето защо за САЩ положението на хаос в региона винаги е следващата стъпка за изпълнение на техните планове«, допълва тя.

Напрежението в Източното Средиземноморие се натрупва в продължение на много месеци около проучванията на Турция за газ във води, които Кипър и Гърция претендират за своите изключителни икономически зони. Турция отхвърли призивите за напускане на спорните води и проведе военни учения в Източното Средиземноморие в отговор на учения, организирани от Гърция, Кипър, Франция и Италия това лято.

Гърция призова Турция незабавно да прекрати своите «незаконни» сондажни дейности в Източното Средиземноморие, като предупреди, че Атина ще се защити, ако е необходимо.

Турският президент Реджеп Ердоган на свой ред предупреди Атина да не се опитва да спре Турция да продължи дейностите си по проучвания за намиране и идентифициране на източници на нефт и газ в Източното Средиземноморие, като подчерта, че Анкара е «решена да плати всяка цена«, за да защити своите национални интереси. Това съобщи News.bg.

Коментари:

Зареждане ...