САЩ в паника: Китай изкупува US мозъци — десетки за седмица

Напоследък имаше много квичене по света, а и дори у нас, относно факта, че САЩ ще убият (или вече са убили) Huawei, просто като го изключат (или дори цял Китай) от TSMC. И тогава изведнъж:

САЩ в паника: Китай изкупува US мозъци - десетки за седмица

1) Китай инвестира един и половина трилиона (!) долара в развитието на собствената си полупроводникова индустрия, съобщи Блумбърг.

2) Само за последната седмица (!), Китай примами над сто ключови специалисти от TSMC.

Изведнъж се оказа, че Китай може буквално да изкупи целия персонал на TSMC. Общо TSMC има — 6000 инженери, от които — 160 докторанти.

И само за седмица, броят на инженерите в TSMC намалял със 100, а в китайския SMIC се увеличил със 100.

Ами ако този процес продължи и до зимата TSMC загуби половината от инженерите си, които ще започнат да работят в китайската SMIC?

Какво ще се случи с акциите на TSMC? Какво ще се случи с бюджета на TSMC? Ще успее ли значително да повиши заплатите на останалия персонал достатъчно, за да издържи 1,5-те трилиона долара, които Китай е готов да предложи на тези инженери?

И как САЩ ще убедят тези инженери да останат в TSMC с половината заплата (без да включваме в сметакта останалите предоставяни възможности от Китай)?!

Очевидно няма да стане.

Това е капитализъм, драги читатели, в него няма място за патриотизъм, нито за национализъм , интересите на обществото надделяват над интересите на индивида и прочие…

Какво ще направят стотици ключови западни компании като Apple, AMD, Intel, Qualcom, ако в началото на 2021 г. пристигнат в Тайван за поредната партида чипове и там видят само запустели фабрични корпуси — и нито един човек, който да може да общува с тях?

Какво ще бъде поставено по рафтовете на магазините? Как ще обяснят на своите инвеститори, че през 2021 г. ще има нулева печалба, но пък ще има десетки милиарди загуби?

Внезапно Китай направи много прост ход — ако имате пари, можете да си купите всичко. Нали така, драги капиталисти.

Включително унищожаването на световната полупроводникова индустрия.

Или появата й у дома.

За целта ви трябват МНОГО пари. Но Китай няма проблем с това.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...