Радев: «Има всички условия да се подадат оставки»

«Отдавна има всички условия да се подадат оставки». 

Радев: "Има всички условия да се подадат оставки"
БГНЕС

Това заяви президентът Румен Радев в отговор на въпрос дали протестите и появите на гражданско неподчинение ни приближават към предсрочни избори, или властта по този начин търси основание да упражнява властта си и да бъде закрепена.

Коментарът си той направи, след като присъства на литургия в столичната църква «Света София» по случай празника Вяра, Надежда, Любов и майка им София.

Президентът Румен Радев ще наложи вето върху промените в Закона за изборния кодекс.

«Категорично! Това е опит да се запази възможността изборите да бъдат манипулирани», посочи държавният глава.

Решенията на депутатите имат и икономически измерения, защото с гласуваното в този вид се обезсмисля финансирането на машините за гласуване. 

«Категорично ще наложа вето на този закон», даде да се разбере държавният глава.

По думите му дебатът за демокрацията и за върховенството на закона в България се води и в Европейския парламент, докато българският парламент отрича съществуването на проблеми.

«Управляващите и главният прокурор се опитаха да излъжат българите за инициативата и за темите за изслушване в Европейския парламент, но Европейският парламент ги изолира в крачка. Това е достатъчно основание да си подадат оставките», посочи Радев.

Според държавния глава всички хора желаят парите от Брюксел да стигат до гражданите, а да не пълнят шкафа на Борисов или на някои друг политик.

Отдавна сме подложени на масирана пропаганда за успехите на управлението и за неговата незаменимост като фактор за нашата европейска интеграция и развитие, обясни Радев, който не е съгласен с тезата.

Според него тепърва ще осъзнаваме мащабите на пораженията върху държавността и нашето бъдеще от това управление. Европа също започва да го осъзнава и трябва да ни е ясно, че акцентът върху върховенството на закона ще има последствия и ще стане така, че греховете на Борисов и заемите на правителството ще се плащат от следващите правителства и поколения, изтъкна Румен Радев.

Запитан как си обяснява, че част от обществото иска и неговата оставка, Радев поиска първо да се съпоставят кои хора искат неговата оставка и кои хора искат тази на правителството.

По думите му радикализацията на протеста е нормална реакция на хората. Всяко протакане на оставките, задълбочава кризата, изтъкна Румен Радев.

«Явно управляващите се опитват да разпределят порциите и отново да направят така, че да влияят върху изборите, да могат да ги манипулират по тяхно желание.»

България вече се осъзнава и няма да приеме поредна манипулация на изборния процес, уверен е обаче държавният глава.

Коментари:

Зареждане ...