Навални отказа данните от медицинските му изследвания да бъдат предадени на Русия

Отровеният руски опозиционер Алексей Навални не даде съгласие да бъдат предадени на Русия данните от медицинските му изследвания, проведени в Германия, съобщава в. «New York Times» с позоваване на източник от германските служби за сигурност.

Навални отказа данните от медицинските му изследвания да бъдат предадени на Русия

При разговор с представител на германската прокуратура Навални е отхвърлил искането на Москва за съвместно разследване с германската страна.

По-рано министърът на външните работи на Германия Хайко Маас заяви, страната му не може да предаде на Русия резултатите от медицинските изследвания, тъй като това са лични данни и се изисква разрешение от лицето, на което те принадлежат.

Русия от своя страна заявява, че без такива данни не вярва, че има отравяне и отказва да започне разследване по казуса.

Официалната германска позиция е, че като член на Организацията за забрана на химическите оръжия Русия може да получи данните от ОЗХО. Припомняме, Берлин сезира по случая организацията, като й предостави изследванията на Навални.

По-рано Алексей Навални, който е на лечение в берлинската клиника «Charite», публикува в своя Instagram първата снимка след излизането си от кома. Той заяви, че е успял да диша сам през целия ден.

Навални публикува снимка от берлинската клиника "Шарите"

«Все още почти нищо не умея, но ето вчера цял ден успях да дишам сам. Абсолютно сам. Никаква странична помощ, дори най-простият апарат в гърлото не съм използвал», написа той.

 

На 14 септември клиника «Шарите» съобщи за подобряване на състоянието на Навални, той е изключен от апарата за механична вентилация на белите дробове.

Както заяви Берлин, проведените изследвания установиха у Навални вещество от групата «Новичок».

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...