Д-р Михайлова към преболедувалите Covid-19: Моля ви, дарете плазма, има лекар в тежко състояние!

Д-р Павлина Михайлова, председател на Сдружение «Лечение на Covid-19 с реконвалесцентна плазма» разказа в интервю за «Преди всички» за това лечение.
Д-р Михайлова към преболедувалите Covid-19: Моля ви, дарете плазма, има лекар в тежко състояние!
«Ние сме гражданска инициатива и създадохме сдружението, за да популяризираме метода. Но тепърва започваме национална информационна кампания, за да знае обществото че има такъм метод и че всеки преболедувал носи в кръвта си лекарство», каза д-р Михайлова.
Тя подчерта, че Българският лекарски съюз и Министерството на здравеопазването са подкрепили идеята.
В момента в болница «Света Анна» има лекар в тежко състояние, за когото се търси плазма.
Отзоваха се няколко души, но при първите двама се оказа, че нямат достатъчно антитела в плазмата си.
За да бъде успешно лечението, трябва да има достатъчно антитела.
Първо трябва да се направи тест и в ситуацията в момента самият болен трябва да го финансира. Но много хора, които са преболедували, вече са си направили такива тестове, когато са били в болница.
Освен това отворихме фондонабирателна сметка и хора, които искат да подпомогнат цялото лечение, могат да го направят. Тестът е 30 лева, но се касае за три човешки живота, подчерта д-р Михайлова. 
Има и условие даряващият плазма да е под 55 години и над 50 килограма. Плазма може да се дари и 2 пъти седмично,  обясни експертът.
Д-р Михайлова отбеляза, че у нас 18 000 души вече са прекарали Covid и много от тях биха могли да помогнат, ако дарят плазма.
Тя добави, че по принцип цялото лечение на Covid е експериментално.
Лечението с хиперимунна плазма или Covid плазма се практикува от май. У нас има много лекари, които желаят да се научат да прилагат това лечение. Covid е заболяване, което в момента изучаваме, каза още д-р Михайлова.

Коментари:

Зареждане ...