Байдън изнудва Лондон: Ако искате споразумение със САЩ, спазвайте условията за оттегляне от ЕС

Кандидатът за президент на Демократическата партия на САЩ Джо Байдън предупреди Обединеното кралство, че трябва да спазва условията по Споразумението за оттегляне от ЕС, ако желае да постигне търговска сделка със Съединените щати.

Байдън изнудва Лондон: Ако искате споразумение със САЩ, спазвайте условията за оттегляне от ЕС
Джо Байдън, кандидат за президент на САЩСнимка: ЕПА/БГНЕС

Той подчерта, че потенциалните промени в споразумението могат да застрашат отношенията между Северна Ирландия и останалата част от страната, тъй като граничните проверки след Брекзит в Северна Ирландия са спорна точка за преговори между Обединеното кралство и Европейския съюз.

«Не можем да позволим Споразумението от Разпети петък, което донесе мир в Северна Ирландия, да стане жертва на Брекзит. Всяка търговска сделка между САЩ и Обединеното кралство трябва да зависи от спазването на това споразумение и предотвратяването на връщането на твърда граница», посочи Байдън в Туитър.

Председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси отправи подобно предупреждение, заявявайки, че «няма да има абсолютно никакъв шанс споразумението за свободна търговия между Великобритания и САЩ да премине през американския Конгрес, ако Лондон нарушава международните си споразумения».

БНР

Коментари:

Зареждане ...