Външни сили се опитват да забият клин между Беларус и Русия

Редица страни възнамеряват да създадат разкол в Съюзната държава между Беларус и Русия и да прекъснат отношенията между Минск и Москва във всички сфери, заяви белоруското министерство на отбраната.

Външни сили се опитват да забият клин между Беларус и Русия

„Политиците от братската ни Украйна също се присъединиха към ръководителите на гореспоменатите държави (Полша и Литва, бел.ред.) в опита си да действат като посредници в разрешаването на ситуацията в Беларус и да «подскажат“ на ръководството на страната ни „правилни и ефективни“ стъпки в тази посока“, каза ръководителят на отдела за международно военно сътрудничество — помощник-министърът на отбраната Олег Войнов.

Той обърна внимание на „постоянната поява на тезата, че уж „нападението над Киев“ ще бъде от белоруската територия“.

„Всички подобни действия и изявления на нашите съседи имат една посока — да се предизвика разкол в Съюзната държава, да се прекъснат отношенията между Република Беларус и Русия във всички сфери на дейност“, се казва в съобщението.

В същото време, според редица „политици и аналитични наблюдатели“, в настоящата ситуация „се проследява така нареченият украински сценарий от 2014 г.“, добави Войнов.

На 3 септември белоруският премиер Роман Головченко заяви, че външните сили се опитват да забият клин между Беларус и Русия.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...