САЩ се надяват на «нова ера на сътрудничество» с Европа срещу Русия на фона на ситуацията с Навални

Американският сенатор от Републиканската партия Чък Грасли се надява на „нова ера на сътрудничество“ с Европа за противодействие на „руското влияние“. Според изявлението, с което се запозна редакцията, става дума за евентуално увеличаване на противодействието срещу изграждането на газопровода «Северен поток 2» на фона на «отравянето» на Алексей Навални.

САЩ се надяват на "нова ера на сътрудничество" с Европа срещу Русия на фона на ситуацията с Навални

Според Грасли САЩ, както и „съюзниците в Европа“, включително Полша и балтийските държави, отдавна заемат твърда позиция по отношение на „Северен поток 2“, докато в Германия, както твърди сенаторът, „някои високопоставени политици «решиха да преразгледат отношението си към проекта само в контекста на ситуацията с Навални.

„Надявам се, че това ще постави началото на нова ера на сътрудничество с нашите европейски съюзници в противодействието на руското влияние“, каза сенаторът.

По-рано говорителят на германското правителство Щефен Зайберт заяви, че германският канцлер Ангела Меркел е съгласна с външния министър Хайко Маас, че бъдещето на «Северен поток 2» може да зависи от по-нататъшните стъпки на Русия по ситуацията с Навални.

В същото време ръководителят на дипломацията на ЕС Жосеп Борел заяви, че институциите на ЕС нямат правомощията да спрат изпълнението на проекта «Северен поток 2».

Според него това е въпрос към страните, които лансират изграждането му.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...