Меката сила с твърдо достойнство

Руското психологическо въздействие върху масовата западна аудитория е много по-ефективно, отколкото може би изглежда на пръв поглед.

Меката сила с твърдо достойнствоВ миналото Александър Суворов казва в отговор на твърденията на завистливи хора, че печели победите си на бойните полета единствено благодарение на късмета:

„Веднъж късмет, втори път късмет, Господи помилуй, трябва умение!“

Мисля, че точно същото може да се каже за онази „мека сила“, която според широко разпространено и очевидно погрешно мнение, съвременна Русия просто няма.

Да обърнем точно тук внимание върху фразата: „Дяволът е в детайлите!“

Т.е. при всяко явление има малкозабележими съставни части, които вилно влияят на същността му.

Ето как предизборниятщаб на Доналд Тръмп за поредернпът изпадна в конфуз:

«Става дума за реклама в интернет, която бе налице на територията на САЩ от 8 до 12 септември. В нея бяха изобразени няколко силуета на военни с оръжие, на фона на които летяха три самолета. Имаше надпис: «Подкрепете нашата войска».

Но експертите стигнаха до извода, че на снимката са изобразени не американски, а руските самолети Миг-29, а в ръцете си военните държат автоматите АК-74.»

Юрий Селиванов: Мягкая сила с твердым достоинством 

Да, от една страна, това е някаква дреболия, на която не си струва да се обръща внимание.

Но ние с вас сме въоръжени със знания за детайлите, в които се крие същността на нещата.

Затова да погледнем дълбоко в корените!

Оказва се, че в публичното пространство в САЩ подобни «случки» (като гореспоменатата) съвсем не се рядкост, а по-скоро дори са система.

Например, миналата година членът на палатата на представителите и ветеран от войната в Афганистан Брайън Маст поздрави в Туитър американските ВМС, които на 13 октомври отбелязата 244-ия си рожден ден.

В поздравителата картичка конгресменът публикува снимка на руския атомен крайцер «Петър Велики».

Юрий Селиванов: Мягкая сила с твердым достоинством 

Още по-гръмък скандал се разрази през 2012 година, когато по време на откриването на общонационалния конгрес на Демократическата партия на САЩ бе показано видео с кораби от Черноморския флот на Русия по време на военния парад в Севастопол, на което видео възторжено ръкопляскаха хиляди присъстващи в залата делегати.

Юрий Селиванов: Мягкая сила с твердым достоинством 

Разбира се, че това е плод на върховна некомпетентност, подобна на тази, която демонстрира екс-президентътПлевнелиев чрез едни американски планини, които отчетливо издигаха снага зад крехкото му политическо тяло.

Но това с американците е плод и на внушителното присъствие на руската медийна продукция в интернет.

Така можем да си обясним практически перманентите «епични гафове» на американските пропагандисти.

Урокът за «дявола и детайлите» е добре усвоен от Русия.

Затова в Москва се провеждат грандиозни военни паради, показвайки най-съвременната военна техника.

Целта е същата — да информират потенциалния противик по следния въпрос: какво го очаква в случай на агресия.

Със същата цел бе създана и изложбата «Армия» в парка «Патриот» около Москва.

Грозните експонати и «дизайнерските решения» буквално вкарват в ступор натовските генерали и адмирали, принуждават ги да пишат панически статии за «фаталното изоставане на Америка» от руската военна машина.

Юрий Селиванов: Мягкая сила с твердым достоинством 

Същите тези статии се разпространяват като горски пожар от задокеанските СМИ и принуждават тамошните политици все по-често да искат да намерят общ език с Русия.

Е, какво да направиш, след като началник щаба на ВС на САЩ обявява, че на Америка ще й се наложи да догонва Русия и Китай…

Такива ми ти работи, драги читатели!

Дяволът наистина е в детайлите.

Т.е. бъдете от днес нататък с широко отворени очи и умове, за да не се окаже, че ръкопляскате на някое крехко и продажно родно политически телце.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...