Фон дер Лайен: В Европа няма място за «зони, свободни от ЛГБТ»

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен произнесе пред евродепутатите първата си реч за «Състоянието на Съюза».
В изказването си фон дер Лайен подчерта, че спадът на заплатите унищожава достойнството на работата, наказва предприемачите, които плащат добри заплати и изкривява честната конкуренция в Общия пазар.
Фон дер Лайен: В Европа няма място за "зони, свободни от ЛГБТ"
«Всеки трябва да има достъп до минимална заплата или чрез колективно договаряне, или чрез установена по закон минимална заплата», подчерта тя. Фон дер Лайен добави, че самата тя е силен привърженик на колективното договаряне.
Председателят на Комисията каза още, че трябва да бъде изграден силен здравен Европейски съюз и в тази връзка е предложила да бъдат подсилени финансово Европейската агенция по лекарствата и Центъра за контрол и превенция на заболяванията. Тя уточни, че следващата година ще бъде свикана среща на върха за здравето в Италия.
„Вирусът показа колко уязвима е нашата общност на ценности и колко бързо това може да се превърне в световен въпрос и дори за нас, в ЕС. Но хората са готови за промяна. И това е моментът Европа да поведе по пътя към излизане от тази уязвимост“, каза председателят на ЕК.
Фон дер Лайен каза, че ще предложи подсилване на Европейската агенция по лекарствата и на Европейския център за превенция и контрол на болестите, както и създаване на Европейска агенция за съвременни биомедицински изследвания и разработки.
«И тъй като това е глобална криза, трябва да научим глобални уроци. Ето защо, заедно с премиера (Джузепе) Конте и италианското председателство на Г-20, ще свикам глобална здрава среща на високо равнище догодина в Италия», заяви тя в първата си годишна реч за състоянието на съюза, която произнесе в Европейския парламент.
Това ще покаже на европейците, че ЕС ги защитава, подчерта Фон дер Лайен.
Първата част от речта на председателката на ЕК беше посветена на ситуацията с пандемията, която по думите й, «не показва тенденция към отслабване».
Фон дер Лайен предожи съвместно разработване и разпределение на лекарства в рамките на общността и формиране на обща медицинска система.
Бюджетът на ЕС за възстановяването след пандемията все още не е одобрен от институциите на общността, но може да бъде използван за «постигане на по-добър начин на живот за света през утрешния ден», каза председателката на ЕК.
Фон дер Лайен призова за европейски здравен съюз, тъй като страните членки се справиха с пандемията от Ковид-19 неорганизирано. Трябва да гарантираме, че новата програма «ЕС за здравеопазване» ще устои на изпитанията на времето, каза тя.
Европейската комисия има намерение да инвестира 8 милиарда евро в производството от ЕС на собствени суперкомпютри за постигане на дигитален суверенитет, каза още фон дер Лайен.

Председателят на ЕК посочи, че блокът трябва да се ангажира с по-дълбоки намаления на вредните емисии през следващото десетилетие и обеща да използва зелени облигации за финансиране на своите климатични цели.

Фон дер Лайен заяви, че ЕС трябва да си постави за цел да намали емисиите си на парникови газове с поне 55% до 2030 г. спрямо нивата от 1990 г., потвърждавайки плановете, изложени в проекти на документи на Комисията, за които беше съобщено преди време.

Настоящата цел на ЕС за емисиите до 2030 г. е за тяхното намаляване с 40%.

Фон дер Лайен каза, че модернизацията ще постави ЕС «стабилно на неговия път» за достигане нетни нулеви емисии до 2050 г. и че анализът на Комисията потвърждава, че намаляването на емисиите с 55% е икономически възможно.

Тя посочи, че 30% от пакета от безвъзмездни средства и заеми за възстановяване на коронавирус на стойност 750 милиарда евро, които средства ЕС ще заеме от пазарите, трябва да бъдат привлечени чрез т.нар. «зелени облигации».

Междувременно 37% от този пакет трябва да бъдат предназначени за проекти, които да помогнат на индустриите да се декарбонизират — чрез смяна на въглищата с нисковъглероден водород в промишлеността или инсталиране на пунктове за зареждане на електрически автомобили.

ЕС е под натиск да приеме новата си цел за климата тази година, за да спази срока за страните да дадат нови ангажименти съгласно Парижкото споразумение от 2015 г. относно изменението на климата. Досега обаче нито един голям участник в Парижкото споразумение не го е направил.

Председателката на Европейската комисия Турция да не прави никакви опити да заплашва съседите си в конфликта във връзка с проучванията за газови находища в Източното Средиземноморие, които я противопоставиха на Гърция, предаде АФП.

«Да, Турция се намира в район, в който имаше безпокойства. И да, тя прие милиони бежанци, за което ние плащаме значителна финансова помощ. Но нищо не оправдава опитите за заплашване на нейните съседи», каза тя в първата си реч за състоянието на Съюза пред Европейския парламент.

Урсула фон дер Лайен отправи и остри критики срещу хомофобските политики на полското националистическо правителство, като каза, че в Европейския съюз «няма място» за райони като обявените в Полша «зони, свободни от ЛГБТ».

«Зоните, свободни от ЛГБТ, са зони, лишени от човечност. А те нямат място в нашия (Европейски) съюз», заяви Фон дер Лайен в годишната си реч Европейския парламент за състоянието на съюза.

«Нарушенията на върховенството на закона не може да бъдат толерирани», каза тя.

«Комисията ще предложи в скоро време стратегия, целяща да засили правата на ЛГБТ+ общността. Ще подкрепя взаимното признаване на семейните отношения в ЕС: ако сте родител в една страна, вие сте родител във всички страни», допълни Фон дер Лайен, цитирана от «Франс прес».

Тя обяви също така, че ще представи план за борба с расизма и престъпленията, породени от омразата на расова, полова и сексуална основа.

«Време е да изградим един истински антирасистки съюз, осъждайки расизма, но също и действайки», каза Фон дер Лайен.

БНР

Коментари:

Зареждане ...