DT: НАТО се опитва да ограничи активността на Русия чрез арктическата си мисия

Превод: 

Русия се стреми да доминира в северните морета, за да контролира подстъпите към Атлантическия океан и да може да открие местоположението на подводниците на НАТО. В същото време силите на алианса се опитват да ограничат руската активност в региона, за да получат повече свобода в Атлантическия океан, пише The Daily Telegraph. На тази цел е посветена и мащабната арктическа мисия на НАТО, предназначена да ограничи доминирането на Русия и да гарантира свобода на навигацията в Арктика, пише The Daily Telegraph.

DT: НАТО се опитва да ограничи активността на Русия чрез арктическата си мисия

Британският флот ръководи съвместната арктическа мисия на четири страни от НАТО, предназначена да «блокира руското господство» в региона, пише The Daily Telegraph. Британската фрегата Sutherland , която участва в нея, заедно с частите на американския флот, Дания и Норвегия, заедно демонстрираха пред Русия, че тя «не може да се чувства прекалено свободна» в Арктика, и потвърдиха свободата на корабоплаването в региона, се подчертава в статията.

Британският флот ръководи международна оперативна група от военни кораби и самолети, преминали през „ледения коридор“ в Крайния север. В тази мисия, първата подобна операция от 20 години, фрегатата Съдърланд, заедно с други военноморски сили от САЩ, Дания и Норвегия, демонстрираха своята ангажираност с принципа на свободата на корабоплаването в Северния полярен кръг, пояснява The Daily Telegraph.

Британският министър на отбраната Бен Уолас заяви в тази връзка, че Великобритания възнамерява да увеличи дейността си в Баренцово море през следващите години. Според него появата на нови морски пътища в Далечния север на фона на топенето на ледовете ще намали наполовина времето за транспортиране на търговските стоки, транспортирани от Китай до Европа.

Това би могло да генерира огромни търговски печалби — страни като Русия, която чувства своята «стратегическа уязвимост», може да «се опитат да оспорят принципа на свобода на навигацията», предупреждава The Daily Telegraph.

Изявлението на британския министър на отбраната за готовността за увеличаване на активността в Баренцово море доказва колко голям стратегически интерес представлява този регион за НАТО, подчертава статията.

В същото време руският флот, който е базиран на северозапад, главно в района на Мурманск, се стреми да заеме доминиращо положение в този регион, за да контролира северните подстъпи към Атлантическия океан, пише The Daily Telegraph.

За Русия достъпът до открито море е от голямо значение тук, тъй като тя трябва да открие местоположението на британските, френските и американските подводници, които според общоприетото мнение патрулират в тези води, обяснява авторът.

„Моретата, свързващи Гренландия, Исландия и Великобритания, отдавна се считат за важен морски участък за НАТО. Ако е възможно да се ограничи Русия по тази линия, НАТО ще има много повече свобода в Атлантическия океан“, се подчертава в статията.

По време на текущата операция в Баренцово море британската фрегата „Съдърланд“, с подкрепата на поддържащ кораб, ръководеше оперативна група, включваща миноносец от американския флот и друга фрегата от норвежкия флот. В мисията участваха повече от 1200 войници от четири страни от НАТО, се пояснява в статията.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.telegraph.co.uk/news/2020/09/10/royal-navy-leads-four-nation-arctic-mission-block-russian-dominance/

Коментари:

Зареждане ...