Сара Вагенкнехт към германските политици: «Стига лицемерие и двойни стандарти!»

Депутатът от Лявата партия на Германия Сара Вагенкнехт призова участниците в дискусиите около «Северен поток 2» да се въздържат от лицемерие и двойни стандарти. Според нея тези, които настояват за спиране на руския газопровод, трябва по същия начин да се противопоставят на доставките на нефт и газ от Саудитска Арабия и САЩ, уличени в чудовищни престъпления, пише германският вестник Die Welt.

Сара Вагенкнехт към германските политици: "Стига лицемерие и двойни стандарти!"

Всеки, който иска да спре проекта „Северен поток 2“ по морални причини, трябва да отправи същите претенции по отношение на доставчиците на нефт, заяви представителят на Лявата партия на Германия Сара Вагенкнехт.

Както съобщава немският вестник Die Welt, Вагенкнехт откри проява на двойни стандарти в случая с Навални и призова германските политици да се въздържат от лицемерието си при обсъжданията на ситуацията около «Северен поток 2».

Бившият германски лял лидер в Бундестага предупреди за двойния морал в дебата за последиците за Русия след твърденията за отравянето на руския блогър Алексей Навални.

Според Сара Вагенкнехт онези, които настояват за спирането на газопровода «Северен поток 2» във връзка със случая Навални, трябва да оценяват другите доставчици на суровини за Германия по същите критерии и да изискват последствия и за тях.

„Всичко останало е лицемерие“, каза представителят на Левите в интервю за германски вестник.

Тя отбеляза, че отравянето на опозиционера с Новичок — това е отвратително предстъпление.

«Но дори ако отговорен за това е Кремъл (за което до момента няма никакви доказателства), това не е по-отвратително, отколкото да обезглавяваш опозиционери или да ги сечеш до смърт, както това често се практикува в Саудитска Арабия, от която ние получаваме нефт», подчерта депутатът от бундестага. — Това е също толкова отвратително, колкото да разкъсваш на части невинни мирни жители с помощта на безпилотни самолети, както направиха САЩ вече повече от хиляди пъти — същите тези, които ни достават своя втечнен газ».

Както припомня изданието, около преминаващия през Балтийско море газопровод «Северен поток 2», по който руския газ трябва да се доставя в Германия, след изявенията за отравянето на Навални избухнаха дебати. В Германия спорят за това, не трябва ли страната да се откаже от проекта.

Според изявлението на външния министър на Германия Хайко Маас, спирането на строителството на почти напълно изградения газопровод би нанесло вреда на интересите на немските и европейските компании.

«Тези, които искат това, трябва да осъзнават последствията. В «Северен поток 2″ участват над 100 компании от 12 европейски страни, примерно половината от тят са от Германия», предупреди главата на външнополитическото ведомство на страната.

Както припомня Die Welt, Навални панястоящем е на лечение в берлинската клиника «Шарите».
Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...