Русия прехвърли батальон спецназ в Беларус

Ползвателите на Интернет проявиха повишена активност при обсъждане провеждането на планираните учения на военнослужещите от армията на Беларус и Русия.
Русия прехвърли батальон спецназ в Беларус
Фактът, че в Брестка област, непосредствено граничеща с Полша, стартираха вече традиционните руско-белоруски учения «Славянско братство», които се провеждат за пети пъти, предизвика бурна реакция сред поляците.

Наблюдава се висока активност на коментарите в полските СМИ при обсъждането на дадените маневри, а също противоречивото реагиране на ползвателите при настоящото развитие на събитията.

Сред поляците се намериха такива, които побързаха за обявят за «окупация» на Беларус.
Но могат да се видят и трезви погледи по отношение плановите военни учения, в рамките на които в Беларус пристигнаха 300 десантчици и 70 броя военна техника от ВС на РФ.

div>«Путин на законни основания изпрати към Батка батальон спецназ. Интересно, ще си заминат ли след учението», пише един от поляците.

Други ползватели намескват, че руските части вероятно ще помогнат на Лукашенко в рамките на на противодействето на политическата опозиция, която често провежда незаконни протести.

Но друг ползвател на Мрежата отбелязва, че подобни действия по-скоро би следвало да се очакват от американските войници, а не от руските:

«Руснаците така, както влизат, така и излизат. В Полша ще също бяха известно време, а след това си заминаха. По-лошо ще бъде с американците, тях не можем да ги изгоним от страната си до края на света».
На фона на опасенията на поляците по повод «руската провокация по отношение страните от НАТО» има и такива, които отбелязват, че в дадената ситуация именно западните армии първи са тръгнали към създаването на опасна ситуация по границите на Беларус.
«А продължаващите вече няколко дена учения на няколко хиляди американци с литовците около границата с Беларус никаква опасност ли не предизвиква? Разбира се, там се отработват само и единствено «отбранителни» действия», — с ирония коментира ситуацията в региона полският ползвател на Интернет с името Мати.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...