Радев горд, че посетил училище, в което бил регентът на цар Симеон II

Президентът Румен Радев присъства на откриването на учебната година в най-малката община у нас — Трекляно, съобщава bTV.

Радев горд, че посетил училище, в което бил регентът на цар Симеон II
Източник: БГНЕС

Той обясни, че мястото не е случайно и подчерта, че всички 19 населени места в общината са имали свое собствено училище. С течение на годините обаче е останало само това в Трекляно, където учат 30 деца в смесени паралелки.

«Когато едно училище се закрие, въпрос на време е и цялото населено място да се закрие. Затова държавата трябва да спре да се изтегля от малките общини», коментира държавният глава.

Според него инвестициите, които се правят — и в ремонти на сгради, и за по-големи заплати на учителите, колкото и да са необходими, не са достатъчни да гарантират качествено образование.

Президентът изрази мнение, че устойчивата промяна на страната ще започне с промяна в образователната политика.

Той бе категоричен, че образованието трябва да се превърне в национален стратегически приоритет на всяко едно правителство, независимо кой печели изборите. Демократично и проспериращо общество се гради от образовани хора, изтъкна Радев.

Според него трябва да се помисли за иновативни форми на обучение и да се инвестират средства в нови кабинети по природни науки и физкултурни салони.

Президентът припомни, че училището в Трекляно за последно е посещавал Богдан Филов ( министър-председател на България в 57-ото и 58-ото правителство (1940 — 1943 г.) и регент на малолетния цар Симеон II ).

Коментари:

Зареждане ...