Пикът на непрежението на о. Лесбос се запазва

Гръцките власти продължават да издирват  изчезнали хора в морето, след като лодка с мигранти потъна край остров Крит и трима души загинаха. В същото време мигрантите на остров Лесбос отказват да се настанят в новоизградения лагер след  пожарите, които унищожиха предишния. Гръцкото правителство обаче забрани чужденци да напускат острова без тест за коронавирус.

Пикът на непрежението на о. Лесбос се запазва
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Продължава мащабната акция на гръцките власти за спасяване на мигранти в открито море до остров Крит.

През нощта катери на морска охрана и хеликоптер успяха за намерят и спасят 59 мигранти от потънала лодка. Откриха и телата на три жертви — майка с две деца.

Спасените мигранти не могат да посочат точната бройка на пътувалите в потъналата лодка. В помощ на морската охрана се включиха и четири търговски кораба, които се намират в близост до мястото.

Мигрантите отказват да посочат от къде е отпътувала лодката и кой е трафикантът, който срещу 5000 евро от всеки е направил опит да ги вкара нелегално в Гърция.

И днес за пореден ден продължава напрежението на остров Лесбос. Мигрантите от опожарения лагер Мория се крият по високите части на острова и отказват да се настанят в новия палатков лагер. Смятат, че така по-лесно ще напуснат острова въпреки пълната забрана за излизане от Лесбос на всички мигранти.

Министърът на обществения ред Хрисохоидис предупреди, че нито един мигрант няма да получи разрешение да отпътува от Лесбос без да се регистрира в лагера и да му се направи тест за коронавирус.

БНР

Коментари:

Зареждане ...