Джонсън спечели: Депутатите дадоха ход на Проектозакона за вътрешния пазар

Днес спорният проектозакон на британското правителство, който може да промени части от подписаното Споразумение за Брекзит, влиза за подробно разглеждане в парламентарните комисии след като късно снощи депутатите гласуваха в негова полза.

Джонсън спечели: Депутатите дадоха ход на Проектозакона за вътрешния пазар
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Със 340 гласа „за“ срещу 263 „ против“ или мнозинство от 77 гласа депутатите дадоха ход на така наречения Проектозакон за вътрешния пазар. Двама депутати от управляващата Консервативна партия гласуваха против, а 30 се въздържаха, на фона на очакван бунт в техните редици, тъй като мнозина смятат, че законодателният акт е в нарушение на международните норми. Очаква се този бунт да бъде по-ярко изразен при започващите днес детайлни обсъждания по комисии.

Депутатите ще търсят допълнителни гаранции от правителството, че няма да се отметне от поети задължения в международен документ. Цяла плеяда от бивши премиери и министри, правни съветници и партийни лидери критикуваха Борис Джонсън, че с този ход подронва престижа на Обединеното кралство като надежден играч на международната сцена.

Тази сутрин в статия в. „Дейли телеграф“ бившият лидер на торите Уилям Хейг също предупреждава да не се нарушават международните закони, защото това ще бъде сериозна грешка във външната политика.

В обсъжданията преди гласуването министрите настояваха, че проектозаконът е необходим, за да бъде защитена Северна Ирландия и останалата част от Обединеното кралство, ако се провалят преговорите за бъдещите търговски отношения с ЕС.

Критиците обаче, сред които видни членове на Консервативната партия, предупредиха за рисковете, които носи нарушаването на международното право. Назряващият бунт в редиците на торите се очаква да се прояви по-сериозно в следващите фази на законодателния процес, който включва детайлно разглеждане на проектозакона по комисии, гласуване на трето четене в Камарата на общините, след което ще бъде изпратен в Камарата на лордовете, където консерваторите нямат мнозинство.

Само в случай че проектозаконът мине успешно през същите фази и в Камарата на лордовете, той може да получи одобрението на кралицата и да се превърне в закон.

БНР

Коментари:

Зареждане ...