Бил Гейтс: Пандемията ни върна 25 г. назад в борбата с бедността

Пандемията от коронавирус спря 25-годишен напредък в борбата с бедността и заболяванията, обяви съоснователят на «Майкрософт» Бил Гейтс, цитиран от ДПА и «Политико».

Бил Гейтс: Пандемията ни върна 25 г. назад в борбата с бедността

Фондация «Бил и Мелинда Гейтс» публикуваха доклад, който показва, според почти всеки показател, че светът се връща назад в опитите си да изпълни целите за устойчиво развитие на ООН за справяне с бедността и намаляване на неравенството.

Напредъкът не само е спрял, но и се движи в обратната посока в разрешаването на проблеми като изваждане на хората от бедност и подобряване на условията на жените и децата по света.

Крайната бедност се увеличи със 7% заради пандемията, според ежегодното изследване на фондацията Goalkeepers.

Имунизационното покритие, една от мерките как здравните системи функционират, се срина до нива, невиждани от 90-те г. на миналия век, или «с други думи, ние се върнахме около 25 г. за 25 седмици«, подчертават от фондацията и предупреждават, че е от изключително значение това, което светът ще предприеме през следващите месеци.

Събраната информация също показва, че икономическият спад вследствие на пандемията засилва неравенството и хората, които живеят в крайна бедност, са особено тежко засегнати.

В проучването, което Бил и Мелинда Гейтс подготвят всяка година от 2017 г., се призовава за световно сътрудничество в разработването на диагностики, ваксини и лечения, бързо производство на тестове и дози и доставяне на тези инструменти на основата на нужда, а не на финансови възможности.

«Това е споделена световна криза, която изисква споделен глобален отговор» пишат те.

Ако светът се сдобие с успешна ваксина срещу коронавируса и бъде разпространена през следващите 18 месеца, може да се върне ситуацията от преди пандемията до една или две години.

След 20 г. продължителен напредък почти 37 милиона души тази година живеят в крайна бедност, или с по-малко от 1,90 долара на ден.

Коментари:

Зареждане ...