59 000 първокласници ще прекрачат училищния праг за първи път

В цялата страна днес започва новата учебна година. Приблизително 59 000 първокласници ще прекрачат училищния праг за първи път, миналата година първолаците бяха близо 60 000 в знак, че се запазва негативната тенденция от последните няколко години за намаляване на броя на започващите училище.

59 000 първокласници ще прекрачат училищния праг за първи път
Столичното 139 училище „Захари Круша” посрещна своите първокласници.Снимка: БГНЕС

Заради кризата с коронавируса в по-големите училища ще има тържества единствено за учениците в първи, пети и осми клас, а останалите ще бъдат посрещнати с в класните стаи.

Мерене на телесна температура, премахване на кабинетната система на обучение, разделителни линии в коридорите, дистанция, дезинфекция, повече часове на открито, проветряване на помещенията, изолатори за учениците с вирусни симптоми, носене на маски във всички закрити помещения  и пожелание в класната стая, влизане през различни входове, екшън планове на училищата за превключване към обучение в електронна среда, стъпаловидно започване на часовете, разминаване на междучасията — това са само някои от мерките, които ще са в сила в българските училища през тази година в условията на пандемия от Covid-19.

Според просветния министър Красимир Вълчев всички 2400 учебни заведения в страната са готови за старта на учебната година.

За принципа на невзаимодействие между отделните паралелки той  смята:

„Предимството на този модел е, че ако имаме заболял ученик или учител, няма да се карантинира цялото училище, а само съответната паралелка. Това е нашата цел — да има максимум присъствено обучение. Затова сме избрали този модел“.

Въпреки мерките и ограниченията в училищата заради коронавируса, повечето ученици с нетърпение очакват да се завърнат в класните стаи:

„Радвам се, че ще започнем учебната година присъствено, защото ще мога да се видя с моите приятели, а не само да ги слушам през компютрите.

На прага на новата учебна година, учениците са разделени относно мерките срещу Covid-19 в училищата и в частност за маските:

„Маските само ни задушават“;

„Не е много приятно, но е наложително и за да можем колкото се може по-бързо да се справим с този коронавирус, да спазваме мерките и не е чак такъв проблем“.

Около 300 от общо 700 000 ученици в страната ще започнат новата учебна година от вкъщи. Те ще се обучават по разработената дистанционна електронна форма, а оставането им по домовете е продиктувано от опасения за здравословното им състояние.

Тържество за първия учебен ден в 7 СОУ

Честит първи учебен ден! Желая на всички деца, техните родители и учители здраве, успех и спокойни дни! Това написа във Фейсбук премиерът Бойко Борисов.

„В условията на нестихващ коронавирус ще се появят проблеми и теми, които уверявам Ви ще решаваме заедно, търсейки най-верните решения.

Не мога да не отбележа, че в една непривична и необичайна ситуация, българската образователна система се справи по един достоен начин в условията на епидемия.

Продължаваме политиката за увеличаване на учителските заплати. И през новата година ръстът ще е над 15%“, написа още премиерът.

В обръщение към учителите и учениците за 15 септември, от централата на БСП написаха, че започва втора учебна година в условия на пандемия и  качеството на образованието у нас се влошава.

Трупаните с години икономически различия между отделните региони в страната се откроиха още по-ясно ,задълбочават се  социалните различия, е оценката на социалистите за последствията от извънредните мерки в образованието.

Кризата показа липсата на ясна политика и механизми за подпомагане на най-бедните семейства , което категорично задълбочи неравенствата в образователната система, пишат още от БСП.

„Ще се справим с предизвикателствата с решимост и отговорност. На добър час ученици, учители и родители!“, написа във Фейсбук лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Председателят на Движението за права и свободи Мустафа Карадайъ подчерта в обръщение към всички ученици, учители и родители на Фейсбук страницата на партията, че тази учебна година ще е по-различна.

„Това изисква много отговорност и по-добра организация на учебния процес“, посочва Карадайъ.

В приветствието на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев за началото на новата учебна година се отбелязва, че през изминалата година системата се е справила с предизвикателствата и е доказала, че обучението в електронна среда не може да замени живото общуване с учителите в класната стая. Той се обръща и към родителите, заявявайки да бъдат активни партньори в обучението.

Патриарх Неофит също отправи приветствие към учителите и учениците за началото на новата учебна година.
Той пожелава временните изпитания, през които преминаваме като народ и общество, да не обезсърчават и да не разколебават никого в усърдното преподаване и усвояване на знанието.
БНР.

Коментари:

Зареждане ...