Русия и Индия да създадат ракета за унищожаване на самолети AWACS

През 2024 г. ще бъде създадена крилата ракета «Брамос» за унищожаване на въздушни цели като самолети за радиооткриване и насочване AWACS, съобщи за РИА Новости съдиректорът на руско-индийското съвместно предприятие «БРАМОС» Александър Максичев.

Русия и Индия да създадат ракета за унищожаване на самолети AWACS

«Проектът за крилата ракета «Брамос» въздух-въздух за унищожаване на въздушни цели като самолети AWACS е одобрен, завършването на работата по първия пуск е планиран за 2024 г.», каза той.

Според Максичев основната отличителна черта на тази ракета е, че тя ще бъде използвана за празяване на крупни и важни въздушни цели. В момента ракетите «Брамос»  могат да унищожават само сухопътни и морски цели.

«По такъв начин разширяваме номенклатурата на целите за ракетите «Брамос», след няколко години тя ще бъде способна да унищожава и въздушни цели. Т.е. платформата ще остане същата с някаква модернизация, но «мозъците» й ще бъдат други, т.е. друга глава за самонасочване за унищожаването на радиолокационна, т.е. контрастна (въздушна) цел», каза съдиректорът на «Брамос».

Създаденото през 1998 г. руско-индийско съвместно предприятие «Брамос» и Организацията за изследвания и развитие на отбраната на Индия е специализирано в създаването на свръхзвукови ракети с различно базиране: корабни, подводни, крайбрежни и въздушни.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...