RP: Германия е на кръстопът — не знае какво да прави със «Северен поток 2»

Перспективата за завършване на строителството на газопровода «Северен поток 2» намалява, заедно с острата липса на подкрепа от страна на първия човек на германската държава Ангела Меркел, която сякаш току-що е прозряла, пише полската журналистка Ивона Трусевич. В изданието Rzeczpospolita тя подчертава, че германският канцлер дълго време не е искала да се вслуша в съветите на съседката си Полша и като мантра е повтаряла руската версия за енергийната сигурност на Европа.

Превод:

RP: Германия е на кръстопът - не знае какво да прави със "Северен поток 2"

„Почти 30% от своя газ „Газпром“ продава на Германия. Поредният новопостроен газопровод само ще укрепи позициите на Русия и Германия на европейския пазар на газ.

„Северен поток 2“ имаше всички шансове да се превърне в отличен бизнес и за двете страни, но днес бъдещето на инвестициите от 10 милиарда евро е под въпрос“, пише полската журналистка Ивона Трусевич в Rzeczpospolita.

За първи път в историята самата Германия призова бившия си канцлер да напусне престижната и високоплатена позиция в Газпром. Герхард Шрьодер оглавява Nord Stream 2 AG, който отговаря за изграждането на третата и четвъртата част от тръбопровода.

Досега дейността на Шрьодер в полза на руските интереси в ЕС не е тревожила особено Германия. Хиляди малки и големи компании си сътрудничат с Русия в продължение на три десетилетия.

„След отравянето на руския опозиционен лидер Алексей Навални обаче ситуацията се промени драстично. В Германия пламна спор за завършването или пълното замразяване на строителството на газопровода „Северен поток 2“, пише авторката.

Авторът обръща внимание на факта, че Шрьодер е тясно свързан не само с Газпром, но и с друг държавен енергиен гигант — Роснефт. През септември 2017 г., когато ЕС и САЩ наложиха санкции на Русия за анексирането на Крим, Шрьодер без много колебания се присъедини към борда на директорите на Роснефт.

Представяйки Шрьодер на акционерите, ръководителят на компанията Игор Сечин нарече германеца „най-лоялния германски лидер по отношение на Москва“.

Днес германците са уверени, че руските власти са отговорни за отравянето на Алексей Навални с химическо оръжие, независимо че Кремъл официално отрича тази информация.

„Ако г-н Шрьодер споделя някои други политически ценности и се характеризира с порядъчност, това е напълно несъвместимо с работата в институции и компании, тясно свързани с такова правителство“, каза председателят на фракцията на ХДС / ХСС Йохан Вадепул.

Катрин Геринг-Екард, ръководител на Зелените в парламента, също призова бившия канцлер да се оттегли.

„Сега канцлерът трябва да реши дали е на страната на демокрацията и правата на човека“, каза тя по време на брифинг.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...