Полша: «ЕС и Германия трябва да изпратят «Северен поток 2″ в архива»

Полският премиер Матеуш Моравецки призова Германия и Европейския съюз да прекратят изграждането на газопровода «Северен поток 2» заради отравянето на руския опозиционер Алексей Навални.

Полша: "ЕС и Германия трябва да изпратят "Северен поток 2" в архива"

«Не бива отдалече да се размахва пръст на Русия, а след това да участваме в проекта Nord Stream 2 с «Газпром», написа Моравецки в коментар, публикуван на сайта на в. «Frankfurter Allgemeine Zeitung».

Моравеци посочва, че единственият рационален извод от покушението срещу Алексей Навални може е «изпращането на проекта Nord Stream 2 в архива».

Опитът да бъде отровен със забранено химическо вещество лидер на руската опозиция, при това два дни преди планирани преговори между ЕС и Русия, които трябваше да се проведат в Берлин, е «предизвикателство за цялата демократична общност на Европа», подчертава Моравецки.

Той допълва, че освен това газопроводът увеличава зависимостта на Европа от доставките на руски газ. Но по думите му, най-опасното е това, че Русия под прикритието на икономическо сътрудничество ще упражнява влияние върху Германия — един от най-важните партньори в рамките на ЕС и НАТО.

Полският премиер е категоричен, че не е достатъчно само да се констатира, че Русия погазва демокрацията и свободата на словото. С държава, която нарушава международните норми и международното законодателство не само на своя територия, но и на територията на ЕС и НАТО, е невъзможно да се води конструктивен диалог, подчертава Матеуш Моравецки, съобщи news.bg.

 

Коментари:

Зареждане ...