Politico посочва шест варианта за отказ на Германия от «Северен поток 2»

Германия има шест варианта, с помощта на които може да се откаже от проекта „Северен поток 2“, прехвърляйки „мръсната работа“ на отказа на други. Това пише Politico.

Politico посочва шест варианта за отказ на Германия от "Северен поток 2"

Берлин може да окаже натиск върху Федералната морска и хидрографска агенция и Регионалното управление Щралзунд, за да изискат те обратно по-рано издадените разрешения за строителство. След изземването на разрешенията от оператора на газопровода Nord Stream 2 AG ще се появи възможност Германия да бъде дадена на съд. В този случай вредата може да достигне стойността на самия тръбопровод. Става дума за сума около €9,5 млрд, отбелязва изданието.

Според втория вариант Берлин трябва да следи съдебния процес с неправителствените организации, които се противопоставят на изграждането на Северен поток 2.

Също така журналистите на изданието предлагат на Германия да използва национално ограничение върху вноса на руски газ.

Друг вариант за Германия са санкциите на ЕС. Берлин може да настоява за въвеждането им или може да даде възможност на американските власти да „свършат работата“, за да спрат проекта, посочва изданието.

Изданието също така отбелязва, че ако проектът въпреки това бъде завършен, началото на работата му ще бъде усложнено от проблемите, свързани с получаването на лиценз.

По-рано беше съобщено, че германските власти обмислят спирането на строителството на газопровода «Северен поток 2» като реакция на инцидента с блогъра Алексей Навални.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...