Помпео: САЩ са загрижени от действията на Турция в Средиземноморието

САЩ продължават да изпитват дълбока загриженост от действията на Турция в източното Средиземноморие, заяви американският държавен секретар Майк Помпейо, като призова за дипломатическо решение на кризата, предаде Ройтерс.

Помпео: САЩ са загрижени от действията на Турция в Средиземноморието
Напрежението в източната част на Средиземно море се повиши поради противоречащите си претенции на Турция, Гърция и Кипър към морски райони, за които се смята, че са богати на природен газ.

«Страните от региона трябва да разрешат противоречията си, включително в областта на сигурността, енергийните ресурси и морските въпроси, по дипломатичен и мирен път», заяви Помпейо по време на посещение в Кипър, където се срещна с президента Никос Анастасиадис.

«Повишаването на военното напрежение на помага на никого, освен на враговете, които биха искали да видят разделение в трансатлантическото единство», подчерта държавният секретар на САЩ.

Кипър и САЩ подписаха днес меморандум за взаимно разбирателство с цел по-нататъшно сътрудничество в областта на отбраната, предаде ТАСС. Документът беше подписан от Помпейо и кипърския външен министър Никос Христодулидис.

Това съобщи БТА.

Коментари:

Зареждане ...