Избори в Русия

В Русия днес протичат над 9000 вида избори (избирателни кампании и местни референдуми). На повечето места вотът започна още в петък. 13-и септември се смята за основния ден за гласуване, а предишните два дни — 11-и и 12-и септември бяха допълнителни дни за упражняване правото на вот, съобщава агенция «ТАСС».

Избори в Русия

Тридневното гласуване бе въведено през лятото със съответните поправки в законодателството, които бяха обсъждани и гласувани в продължение на седмица. Целта бе да се избегне струпването на много хора пред урните в условията на пандемия. Мярката среща и противници — те смятат, че нововъведението улеснява фалшифицирането на резултатите от изборите. Броенето на бюлетините ще започне след края на последния ден от вота, а до тогава те ще се съхраняват в специални помещения.

Изборите се организират в 83 от общо 85-е субекта на Руската федерация. В 18 региона гласуването е за губернатори, в 11 — за депутати в регионални и законодателни събрания, а в четири — за депутати в Държавната дума, съобщи News.bg.

Коментари:

Зареждане ...