Доц. Андрей Чорбанов: Здравеопазването ни бе позложено на тежък политически натиск през последните години

Аз съм изключителен привърженик на ваксините като такива, друг е въпросът, че грипна ваксина няма и тази ваксина, която се произвежда и която се продава, няма никакво въздействие върху организма.

Доц. Андрей Чорбанов: Здравеопазването ни бе позложено на тежък политически натиск през последните години

«Единственото хубаво нещо в тази ваксина е, че е абсолютно безвредна, тя не съдържа почти нищо. Това е една битка, която водим от години на тази тема, но като довод в своя защита ще кажа, че всеки, който се съмнява в думите ми, може да отвори сайта на Европейската комисия, огромни конкурси за разработване на грипна ваксина, за която се дават милиони. Грипна ваксина за момента адекватна няма», каза в предаването «Преди всички» доц. Андрей Чорбанов от Института по микробиология към БАН.

Основният въпрос е доколко обществото на всяка цена трябва да се съгласява с всички решения, на което и да е правителство, не става дума само за нашата страна, а изобщо за правителствата по света, допълни Чорбанов.

«Гражданите на повечето развити държави категорично изискват демокрация като такава, не съм убеден че правителствата искат същото нещо.

Демокрацията предполага доста свободи на гражданите, на обществото, доста възможности за изискване на тези свободи, докато правителствата по-скоро предпочитат едно директно подчинение без много да се разисква кое е редно и кое не.

Именно затова бяха наложени толкова тежки пандемични мерки, в толкова много държави, които се славят с демократичните си свободи», подчерта доц. Андрей Чорбанов.

В началото, когато хората изключително много се уплашиха и се затвориха по домовете си, ние успяхме да предпазим рисковия контингент, допълни Чорбанов. В отделните държави и групи държави тези групи са различни. Трябва да се знае, че в Европа основните рискови групи бяха домовете за възрастни, защото това са места с хора на висока възраст, с доста заболявания.

«У нас високата смъртност, всеки може да погледне в анализите, е за това, че през лятото поникна заболяването в домовете за възрастни, това е причината за повишена смъртност. Все още не може да се каже, че има починали хора без абсолютно нищо съпътстващо»

Ние страдаме като общество заради това, че здравеопазването беше подложено на един много тежък политически натиск в последните години.

«Болниците са търговски дружества и като такива те нямат полза да развиват терапии или отделения, които не са пълни с пациенти», коментира Андрей Чорбанов.

Интервю на Веселина Миланова с Андрей Чорбанов в предаването »Преди всички»

Коментари:

Зареждане ...