Асенова, политолог, САЩ: За феновете на Тръмп той е идол, но вотът ще бъде решен от голямата избирателна активност

В САЩ веднъж на всеки 4 години вече е клише да се казва, че се провеждат исторически и вододелни избори. Безспорно такива се оказаха изборите през 2016 година, защото Доналд Тръмп промени не само Америка, но и света. След 50-ина дни ще стане ясно дали той ще остане още един мандат в Белия дом или ще освободи сцената за един от генералите на старата политическа гвардия — Джо Байдън.

Асенова, политолог, САЩ: За феновете на Тръмп той е идол, но вотът ще бъде решен от голямата избирателна активност

На 11 септември 2018 г., точно преди 2 години и пак 50-ина дни преди изборите — междинни за Конгреса, легендарният разследващ журналист от „Вашингтон пост“ Боб Удуърд публикува книгата си „Страх – Доналд Тръмп в Белия дом“ — бестселър с над 1 милион продадени екземпляра само за седмица за тогава едва 2-годишното управление на Тръмп. Заглавието идва от реплика на милиардера в медийно интервю: „Истинската власт е страх!“

Тази книга се базира на свидетелства на членове на екипа на Тръмп и разкри какво са мислили тогавашни топ съветници и министри за него: лъжец, идиот, с интелектуално ниво на петокласник и пр.

Идния вторник се очаква премиерата на втората книга на Удуард за настоящия президент. Кръстена е „Ярост“. Авторът е провел 18 специални интервюта с Тръмп, за да я напише. А той остана недоволен — защото не получи това, което е очаквал.

За разбунените предизборно духове в Америка Деян Йотов разговаря с Маргарита Асенова — политолог от вашингтонския институт за изследвания и анализи „Jamestown Foundation“

Според нея разкритието в книгата, че Тръмп първоначално премълчал и изкривил информация за опасността от коронавируса, ще е фактор за кампанията по преизбирането му:

„Но дали ще бъде решаващ фактор е много съмнително. Неговите поддръжници са много трудни за разколебаване. Тя вярват в своя идол и че той не може да направи нищо погрешно. А ако го направи, си има добри причини за това – например да не плаши хората“.

„Тези разкрития ще повлияят преди всичко върху независимите гласоподаватели и върху някои републиканци, които са възмутени от поведението на Тръмп отдавна…Това няма да реши изхода на изборите. Факторът, който реши изхода на изборите в полза на Джо Байдън, е голямо участие във вота“, посочва Асенова.

И изтъква, че настоящият лидер постоянно си вкарва автоголове:

„Всички послания в Туитър, всички изказвания, те са автогол пар екселанс, той продължава да възмущава много хора, които разсъждават разумно. Мислел си е, че по този начин ще очарова Боб Удуърд и той ще напише позитивна книга за него, като много добре знае, че Удуърд никога не е писал нито една позитивна книга, за когото и да било лидер“.

Коментари:

Зареждане ...