20-годишна война: Старт на преговорите в Афганистан

Представители на афганистанското правителство и на талибаните седнаха днес за първи път на една маса за исторически мирни преговори, които имат за цел да прекратят близо 20-годишната война, отнела живота на десетки хиляди мирни жители и бойци от двете враждуващи страни, предаде Ройтерс.

20-годишна война: Старт на преговорите в Афганистан

«Вие сами трябва да изберете политическа система (за своята страна)», каза държавният секретар на САЩ Майк Помпейо на двете преговарящи страни на церемонията по откриване на преговорите в Доха, столицата на Катар.

Той посочи, че преговорите ще изискват упорита работа и жертви, но чрез тях е възможно да се постигне траен мир.

Председателят на Висшия съвет за национално помирение Абдула Абдула каза, че ако двете страни си подадат ръце и «работят честно за мир, на сегашните страдания на страната ще се сложи край».

Водачът на талибанската делегация, молла Абдул Гани Барадар обеща, че движението ще се ангажира с процеса напълно искрено и призова преговорите да продължат с много търпение, допълва ДПА.

Групировката цели създаването на един ислямски Афганистан, който да има положителни отношения с региона и съседните страни, посочи той.

Преговорният процес със сигурност ще бъде изпълнен с проблеми. Уверяваме света, че ще се опитаме да постигнем добър резултат, каза Барадар.
Представителят на талибаните отбеляза също така, че САЩ трябва да останат ангажирани със споразумението, което подписаха с движението през февруари и което допринесе да се проправи пътят към сегашните преговори.

Външният министър на страната домакин шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани призова двете страни в конфликта «да вземат съдбоносни решения, съответстващи на сегашните предизвикателства, и да се издигнат над всички форми на разделение. . .като постигнат споразумение, в което да няма победители и победени».

Официални лица, дипломати и анализатори предупреждават обаче, че макар самото събиране на двете страни на масата за преговорите да представлява успех, то не означава, че пътят към мира ще бъде лесен.

Преговорите за постигане на всеобхватно мирно споразумение са предвидени в споразумението за изтегляне на войските, договорено между САЩ и талибаните през февруари. Последва обаче неколкомесечно забавяне поради спор относно искането на талибаните за освобождаване на 5000 затворници, който бе решен тази седмица.

В навечерието на президентските избори в САЩ на 3 ноември президентът Доналд Тръмп се стреми да демонстрира напредък към изпълнение на обещанието си да прекрати американската намеса и да изтегли повечето от чуждестранните сили, разположени в Афганистан, посочва Ройтерс.

Числеността на американските войски вече бе съществено намалена и се очаква до ноември там да останат по-малко от 5000 щатски войници. При подписването на споразумението с талибаните САЩ имаха в страната около 13 000 войници. От 2001 г. в Афганистан са загинали над 2300 американски и около 450 британски войници.

Според европейски дипломат в Кабул, цитиран от Ройтерс, постигането на прекратяване на огъня трябва да бъде главен предмет в започващите днес преговори.

«Лидерите на талибаните ще трябва да наложат на своите бойци да спрат нападенията срещу афганистанските правителствени сили и срещу цивилните, защото насилието продължава да трови атмосферата и може да провали преговорите», каза дипломатът.

Въпроси с повишена трудност са как да бъдат включени талибаните, които отхвърлят легитимността на подкрепяното от Запада афганистанско правителство, в евентуално споразумение за управлението на страната, и как да бъдат защитени правата на жените и малцинствата, пострадали при управлението на талибаните, коментират експерти.

Въпреки това според много дипломати, жертви на насилието и членове на гражданското общество, преговорите остават единственият реалистичен път към прекратяване на конфликта, отнел живота на над 100 000 цивилни, който спъва развитието на Афганистан и задържа милиони хора в бедност.

Източник: Доха

Коментари:

Зареждане ...