САЩ видяха заплаха в съюза между Русия и Китай

Съюзът между Русия и Китай представлява заплаха за САЩ, тъй като Руската федерация разполага с мощна армия, а КНР има силна икономика. Това мнение изрази журналистът от американското списание National Interest  Дъг Бандоу.

САЩ видяха заплаха в съюза между Русия и Китай

Според Бандоу американските санкции срещу Русия са инициирали процеса на сближаване между Москва и Пекин. Той също така отбеляза тясното военно сътрудничество между Руската федерация и КНР.

«Сега дори убедените привърженици на необузданото превъзходство на Америка започнаха да нервничат заради сътрудничеството на втората най-крупна в света икономика и втората най-силна армия в света», пише Бендоу.

Той изрази мнение, че САЩ трябва да спрат да се противопоставят на амбициите на Русия, тъй като това ще попречи на укрепването на съюза между Руската федерация и Китай.

Със своите публикации в медиите САЩ се опитват да провокират разпалване на конфликт между Русия и Китай. Това заяви официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, съобщи РИА Новости.

Захарова: САЩ провокират разпалване на конфликт между Русия и Китай

„Имайки предвид, че нашите две страни, Русия и Китай, станаха или се превърнаха в основната мишена, в цел на информационната война, по един или друг начин“, каза Захарова.

Според нея изявленията на Вашингтон вече не са просто агресивна реторика, а опит за тласкане на Пекин и Москва един срещу друг в публичната сфера.

Тя отбеляза, че приоритет за Русия е да засили равнопоставеното партньорство и стратегическото взаимодействие с КНР.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...