Борисов и Радев съвместно в антируската Инициатива «Три морета»

Представяме ви съвместното участие на правителството на Бойко Борисов и президента Румен Радев, които уж са политически врагове, в Инициативата «Три морето» — с ярък антируски характер.

Борисов и Радев съвместно в антируската Инициатива "Три морета"

Ето последните новини по темата:

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева представи приоритетите на България по линия на инициативата «Три морета» на среща с посланиците на страните, участващи във формата, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Борисов и Радев съвместно в антируската Инициатива "Три морета"
В изказването си министър Захариева е акцентирала върху стъпките, предприети от българското правителство по линия на сътрудничеството в регионалната инициатива.

«България направи много важна крачка напред, показваща ясно колко важна е тази инициатива за страната ни», е казала Екатерина Захариева, която миналата седмица бе определена за неин национален координатор.

Тя е подчертала, че е взето решение за внасянето на 20 милиона евро в Инвестиционния фонд на инициативата, който ще бъде ключов за реализирането на проектите, с които участват държавите членки.

Министър Захариева е представила накратко проектите, с които България се включва в инициативата — възстановяването на железопътната линия Русе-Варна, изграждане на тунел под прохода «Петрохан», разширяване на подземното газохранилище в с. Чирен и изграждането на магистрала «Черно море», свързваща Бургас и Варна.

«Тези проекти са важни не само в национален план, но и допринасят за сигурността и развитието на региона», е изтъкнала пред посланиците българският вицепремиер.
Екатерина Захариева е изразила съжаление, че срещата на високо равнище, която трябваше да се проведе в Талин, ще се състои под формата на видеоконференция, а бизнесфорумът, който беше предвиден за следващия ден, е отменен.

Тя е отбелязала, че от страна на българския бизнес е бил проявен огромен интерес към срещата.

Посланикът на Естония Ингрид Кресел Винчигуера е представила приоритетите на тазгодишното естонско председателство на инициативата, с фокус върху цифровата свързаност и ефикасното функциониране на инвестиционния фонд.

Инициативата «Три морета» е политически проект на 12 държави — членки на ЕС от Централна и Южна Европа: Австрия, България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватия, Чешката република.

Целта на Инициативата е да насърчи сътрудничество между страните по оста Север-Юг, а основният й фокус е развитието на сътрудничеството в търговско-икономическата област, задълбочаване на интеграцията на страните от региона между Балтийско, Адриатическо и Черно море и създаването на по-голяма свързаност между тях в областта на енергетиката, транспорта, комуникациите, информационните технологии, бизнеса.

Източник: София, БТА.
 
В същото време президентът Румен Радев направи среща с посланици по повод същата Инициатива.
Ето какво четем по повода:

Борисов и Радев съвместно в антируската Инициатива "Три морета"
«Регионалната инициатива „Три морета“ трябва да се утвърди като инструмент за реално социално и икономическо сближаване в Европа. Духът на тази платформа за сътрудничество е да насърчи условията за свързаност и просперитет на страните между Адриатическо, Балтийско и Черно море».

Това заяви президентът Румен Радев на среща днес с посланиците у нас на 12-те държави, които участват в инициативата „Три морета“, и с представители на държавите-наблюдатели във формата, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. В срещата участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

 
Българският държавен глава отбеляза, че за пълноценното и ефективно развитие на „Три морета“ е важно всички страни от формата да допринесат за инвестиционния фонд на инициативата, който ще финансира изграждането на съвместните регионални проекти.

„Включването във фонда показва, че участниците отдават значение на платформата, и е положителен знак към бизнеса и инвеститорите в региона“, заяви Румен Радев. По думите му, е необходимо да се изработят ясни и конкретни критерии и правила за приоритетите на формата „Три морета“.

Инициативата е фокусирана върху бъдещето на региона, затова е необходимо да създадем условия и за приобщаването на младите хора, да чуем техния глас и идеите им за развитието на Европа, заяви още президентът Радев. Държавният глава подчерта, че без научна и образователна свързаност между европейските страни е невъзможно устойчиво социално и икономическо сближаване.

По време на разговора беше обсъдена перспективата следващата година България да бъде домакин на платформата „Три морета“. Участниците в срещата дадоха висока оценка на Естония, която тази година в условията на пандемия е домакин на инициативата. 

Припомняме какво пише западната преса по въпроса и внезапно откриваме настоящия президент на България Румен Радев — също активен участник в антируския проект «Инициатива Три морета». Снимките са от срещите на върха от същата инициатива.

Да видим какво пише западното издание по въпроса:

„Инициатива за три морета“: Европа може да се справи и без руски газ

Превод от  The Hill:

Еднаквите Борисов и Радев: "Инициативата Три морета"
Румен Радев на Инициативата «Три морета», 2018 г.

…Съществуват механизми, чрез които европейските държави и институции, както и техният съюзник от САЩ, могат да защитават своите интереси и ценности в Европа и дори извън нейните граници.

Един такъв механизъм е Инициативата Три морета. Нейното авторство принадлежи на Полша, Хърватия и Румъния и предвижда насърчаване на практически проекти за сближаване, основани на общите демократични ценности на европейските държави, чиито територии се мият от Балтийско, Адриатическо и Черно море.

Еднаквите Борисов и Радев: "Инициативата Три морета"

Румен Радев на същата инициатива през 2017 г.

Това са проекти в областта на енергетиката, транспорта и дигитализацията на европейските комуникационни мрежи.

Тази инициатива се подкрепя открито от САЩ и Германия. Ако бъде реализирана Инициативата Три морета, тя ще засили европейската интеграция и ще отслаби способността на Русия да подкопава европейските държави, институции, сигурността и демокрацията.

Третата среща на върха на тази инициатива се проведе на 5-6 юни в словенската столица Любляна. На нея присъстваха високопоставени делегати от Германия, ЕС и САЩ, демонстриращи подкрепата си за самата инициатива и нейните проекти.

Един от ключовите проекти е инфраструктурата за втечнен природен газ, която включва морски терминали в Полша и Хърватия и свързващ газопровод.

Проектът ще помогне за намаляване на зависимостта от руския газ, приходите от които Москва насочва в кампанията си за подкопаване на европейската сигурност.

Новите магистрални и междусистемни тръбопроводи също ще спомогнат за увеличаване на износа на втечнен природен газ от САЩ за Европа, което е основен приоритет на САЩ. Но освен Съединените щати, има значителни запаси от газ близо до Европа и с изобретателност и политическа и финансова подкрепа от Америка, Германия и ЕС, европейската сигурност може да бъде значително засилена.

Русия се стреми да използва своите тръбопроводи „Северен поток 2“ и „Турски поток“, за да доминира на пазарите на доставки за Централна и Източна Европа.

Ако Инициативата Три морета одобри идеята за доставяне на газ от Източното Средиземноморие през Гърция на Балканите чрез свързващи тръбопроводи, а след това и на такива големи потребители като Полша, Германия и Италия, това значително ще укрепи европейската сигурност.

Благодарение на тази политика способността на Русия да използва газ от «Северен поток 2» и «Турски поток» за подкопаване на европейската интеграция и сигурност ще бъде отслабена.

(край на превода)

През май тази години президентът Румен Радев проведе среща с посланика на САЩ Херо Мустафа.

Държавният глава Румен Радев проведе среща днес на „Дондуков“ 2 с посланика на САЩ в България Херо Мустафа.

Борисов и Радев съвместно в антируската Инициатива "Три морета"
Румен Радев с Херо МустафаСнимка: архив

Перспективите за развитие на двустранното стратегическо партньорство, насърчаване на инвестициите от САЩ в българската икономика, модернизацията на Българските въоръжени сили и сътрудничеството в енергетиката, бяха сред акцентите на срещата, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

В условията на преструктуриране на световната икономика поради кризата, породена от коронавируса, България има както амбицията, така и възможността да привлече много по-големи инвестиции от САЩ, особено в сферата на информационните технологии, подчерта президентът Радев. Страната ни има разрастващи се позиции и квалифицирана работна ръка в тази област и може да предостави благоприятни условия за инвеститорите, отбеляза държавният глава.

Румен Радев изрази интереса на страната ни за внасяне на повече прагматизъм в регионалната инициатива „Три морета“ за транспортна, енергийна и дигитална свързаност в Източна Европа, както и за присъединяване към Инвестиционния фонд, чрез който ще се финансират съвместните проекти. Държавният глава открои и готовността на България да бъде домакин на президентската инициатива през 2021 г.

Двустранното сътрудничество в процеса на модернизация на Българската армия, също бе във фокуса на срещата. Обсъдени бяха енергийната диверсификация в Югоизточна Европа, както и перспективите за развитие на българската енергетика, съобщи БНР.

В интервю за „Събота 150“ Джонатан Кац, експерт от германския фонд „Маршал“ във Вашингтон и бивш служител на Американската агенция за международно развитие, насочи вниманието към два аспекта на предложението за американска инвестиция от един милиард долара в енергийна инфраструктура в държавите от инициативата „Три морета“

„Очевидно е, че инициативата „Три морета“, която Съединените щати подкрепят, цели да се справи с някои инфраструктурни и енергийни предизвикателства, пред които този регион е изправен. Това са партньорски държави на Вашингтон в Централна и Източна Европа, които все още са много зависими от Русия в енергиен план. Ето защо Съединените щати чрез тази допълнителна финансова помощ се надяват да допринесат чрез инфраструктурни и енергийни проекти за повишаване на сигурността. Говорим за икономическата и енергийната сигурност на партньорите им“, каза Кац.

Припомняме изявление на Румен Радев по същата инициатива от 2019 г.

Борисов и Радев съвместно в антируската Инициатива "Три морета"
Инициативата „Три морета“ да излезе по-бързо от политическата сфера и да се насочи към конкретните проекти за свързаност в региона. За това призова президентът Румен Радев.Снимка: www.president.bg

Румен Радев: Инициативата «Три морета» да излезе по-бързо от политическата сфера, заяви Радев, съобщи БНР.

Инициативата „Три морета“ да излезе по-бързо от политическата сфера и да се насочи към конкретните проекти за свързаност в региона. За това призова президентът Румен Радев, който участва в четвъртата среща на върха на инициативата, която обхваща 12 държави от Европейския съюз между Адриатическо, Балтийско и Черно море.

——-

Тук възниква следният въпрос: разбираемо е защо Бойко Борисов се включва активно в Инициативата — за да запази властта си чрез закрилата на САЩ.

Господин президент Радев, който бяхте избран с подкрепата на всички русофили вкупом в България, защо вече около 4 години лъжете народа, че сте русофил?!

Петя Паликрушева

 

Коментари:

Зареждане ...