Литва: Тихановская e „новоизбраният президент“ на Беларус

Сеймът на Литва прие резолюция, в която посочи лидера на белоруската опозиция Светлана Тихановская за избрания президент на републиката, съобщи РИА «Новости».

Литва: Тихановская e „новоизбраният президент“ на Беларус

В документа Вилнюс призовава международната общност да подкрепи Тихановская и Координационния съвет «в стремежа им за нови демократични избори за парламент и президент».

Авторите на резолюцията предлагат да се разглеждат действията на президента на Беларус Александър Лукашенко като „анексиране на страната“.

Те също така отбелязват, че подписването на нови договори в Русия ще ограничи суверенитета на белоруския народ.

На 9 август в Беларус се проведоха президентски избори. След затварянето на избирателните секции в републиката започнаха масови протести, по време на които силите за сигурност използваха сълзотворен газ, светошумови гранати и гумени куршуми.

По-късно в страната започнаха стачки в най-големите промишлени предприятия. Служителите настояха за нови избори и прекратяване на насилието срещу задържаните демонстранти.

Всички щабове на опозиционните кандидати обявиха, че не признават официалните резултати от изборите, според които Александър Лукашенко е спечелил.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко обяви, че възнамерява да разреши всички точки по чувствителните въпроси в отношенията между Русия и Беларус на предстоящата среща с руския си колега Владимир Путин. Това съобщи ТАСС.

Лукашенко планира да разреши всички въпроси с Русия по време на срещата с Путин

Той сподели това по време на срещата си с руския премиер Михаил Мишустин.

Според главата на републиката той се е съгласил да се срещне с Путин след посещението на руския премиер в Беларус, както и след разговора между външните министри, срещата се проведе на 2 септември.

„Ще проведем такава среща в Москва и накрая ще разрешим всички точки по въпросите, които са много чувствителни и болезнени за двете държави“, каза Лукашенко.

По-рано Путин обеща подкрепа на Лукашенко.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...