Лавров: Надявам се нелепите действия на Германия по Навални да спрат

Русия се надява, че Германия ще изпълни задълженията си в ситуацията с руския опозиционен лидер Алексей Навални, заяви руският външен министър Сергей Лавров. Това съобщи  РИА «Новости».

Лавров: Надявам се нелепите действия на Германия по Навални да спрат

„Надявам се, че тези нелепи действия ще бъдат спрени и Германия, поне заради репутацията на немската пунктуалност, да изпълни задълженията си по споразумението с Руската федерация“, каза министърът.

На 20 август самолетът, с който летеше Навални, кацна спешно в Омск. Блогърът бе хоспитализиран, защото се почувствал зле. По-късно Навални бе транспортиран в Германия. Повече от две седмици той беше в кома.

Омските лекари заявиха, че основната диагноза е нарушение в обмяната на веществата. Лекарите в Charite обявиха, че Навални е бил отровен с вещество от група блокери на холинестеразата.

Говорителят на германското правителство Щефен Зайберт смята, че е вероятно Навални да е бил отровен.

По-рано официалният представител на ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел Петер Стано заяви, че Русия е готова да си сътрудничи с Германия по ситуацията с Алексей Навални. Това съобщи «Интерфакс».

ЕС: Русия е готова за сътрудничество по ситуацията с Навални

„Неотдавна руските власти обявиха, че ще си сътрудничат с германски партньори по резултатите от медицинското изследване по случая Навални. Тоест, ние виждаме тяхната готовност за сътрудничество“, каза Стано.

Припомняме, че кабинетът на министрите на Германия съобщи, че в тялото на Навални е открито вещество от групата Новичок. В същото време лекарите от германската клиника Charite обявиха, че Навални е бил опиянен с вещество от групата на холинестеразните инхибитори.

Руските власти от своя страна отбелязаха, че преди извозването на Алексей Навални в Германия в тялото му не са открити следи от токсични вещества.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...