143 г. от Третия щурм за превземането на Плевен

В Плевен отбелязват 143 години от Третия щурм за превземането на града по време на Руско-турската война 1877-1878 г. В знак на признателност към жертвите ще бъдат поднесени венци и цветя пред Костницата в Скобелев парк- музей през целия ден.

143 г. от Третия щурм за превземането на Плевен

Бойното поле остава известно с името „Мъртва долина”. Днес на хълма се издига единствената Панорама у нас „Плевенска епопея 1877 година“. Галин Димитров, уредник в Регионалния военноисторическия музей, разказа:

«Без превземането на Плевен, в който вече е разположена елитната армия на Осман паша, е невъзможно да се премине Балкана и атакува към Цариград. Ето това прави толкова значим и този Трети щурм. Този неуспешен Трети щурм коства на руското командване около 13 000 руски войници и офицери — убити и ранени. Румънските загуби са около 3000.»

Представители на институции, политически партии, организации, съюзи и признателни граждани могат да почетат паметта на загиналите за Освобождението на Плевен воини с поднасяне на венци и цветя пред Костницата в Скобелев парк-музей през целия ден. Ритуалът се отменя заради пандемията и удължената извънредна обстановка. Това съобщи БНР.

Коментари:

Зареждане ...