Предрекоха епоха на безредици в света

Предсказаха епоха на безредици в света, която дойде на мястото на ерата на глобализацията, продължила от 1980 г. насам. Това се посочва в проучване на Deutsche Bank, съобщава РБК.

Предрекоха епоха на безредици в света

Авторът на доклада Джим Рийд и колегите му твърдят в работата си, че характерна черта на новата епоха ще бъде възходът на китайската икономика над САЩ, който ще бъде придружен от напрежение между двете страни. При това конфронтацията между Пекин и Вашингтон ще се проведе в икономическата сфера, отбелязват те.

Изследователите твърдят, че глобалният дълг ще продължи да расте, докато политиката на «вертолетни пари» от централните банки и нарастващото влияние на младите поколения, които са навлезли в зряла възраст през 21 век, включително по отношение на тяхното електорално тегло, ще продължи.

Освен това авторите на доклада посочват, че във „века на безредиците“ ще се наблюдава ръст на инфлацията в редица страни, а това ще доведе до икономическо неравенство. Те също така очакват засилена конкуренция между поколенията и нова технологична революция.

Банката прогнозира, че «безредиците» ще определят новата епоха за десетилетие или повече.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...