Полша – преданият пес на Вашингтон

САЩ имат максимална подкрепа в една позната ни държава – в Полша.

59%.

Полша – преданият пес на Вашингтон

В Унгария подкрепата към САЩ е 47%.

Същата тази Полша влезе в ЕС, имайки зад гърба си мощната подкрепа на задокеанския си партньор, които й донесе немалки дивиденти в процеса на евроинтеграция.

От самото начало на своя евроатлантически път Варишава целеше да влезе в свеобразния раздел на тежката артилерия в Европа и да придобие сериозно влияние в процеса на вземането на решения в Европа, опирайки се на подкрепата на САЩ.

В лицето на Полша Вашингтон може напълно да разчита на лоялността на източноевропейския съюзник.

Ненапразно полският президент Анджей Дуда по време на визитата си във Вашингтон първи предложи да се предислоцира част от извеждания от Германия американски военен контингент на територията на Полша.

Това, без съмнение, повиши акциите на Полша вътре в НАТО.

За Русия тясната връзка на Варшава с Вашингтон е важен момент, защото по силата на редица исторически причини за Варшава именно Москва си остава главната вътрешнополитическа тема – без значение кой ще се разположи в президентското кресло във Варшава или в Белия дом.

Но, оставайки в тясна връзка с Вашингтон, Варшава непрекъснато ще реанимира русофобията, дори ако външната политика на САЩ е насочена към конфликт с Китай.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...