Лондон наруши сделката за Брекзит: ЕС не изключва антибритански санкции

Великобритания наруши своите задължения в рамките на споразумението за излизането от състава на ЕС, когато представи законопроект за вътрешния пазар.

Лондон уже нарушил сделку по Brexit – в ЕС оценили дальнейшие действия

Това пише «The Guardian», позовавайки се на юридическото заключение на брюкселските експерти, което притежават журналистите.

Юристите стигнали до заключението, че Лондон е нарушил задълженията си, като е насърчил спорно законодателство, което може да обърне ключови части от сделката за Брекзит.

„Вече подавайки законопроекта и придържайки се към политиките, изложени в него, правителството на Обединеното кралство нарушава добросъвестния ангажимент към споразумението за оттегляне (член 5), тъй като законопроектът застрашава постигането на целите на споразумението“, се казва в доклада.

Както съобщи по-рано News Front, в тази връзка Европейската комисия възнамерява да прибегне до „средства за защита“ чрез Европейския съд. Това може да доведе до глоби и дори санкции срещу Обединеното кралство.

„Веднага след като законопроектът бъде приет (както е предложено), комисията може да образува дело във връзка с несправедливото изпълнение на задълженията на Обединеното кралство“, пишат юристи от ЕС.

Въпреки това досъдебната фаза ще бъде много дълга, сигурни са експертите. Поради това е малко вероятно делото срещу Обединеното кралство да бъде предадено в съда преди края на годината.

„Процедурите по нарушаването на правата, извършено преди края на преходния период, може да бъде представено в съда в рамките на четири години след края на преходния период“, се казва в документа.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...