Елена Йончева: «Българите протестират за европейска България»

Европейската комисия ще представи на 23 септември първите доклади за върховенството на закона във всяка от държавите в Европейския съюз.

Елена Йончева: "Българите протестират за европейска България"

Това съобщи заместник-председателят на Комисията Вера Йоурова пред евродепутатите от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. Пред тях Йоурова представи оценка на механизма за сътрудничество и проверка, който се прилагаше за България и Румъния.

Като отбеляза, че България трябва да продължи работата по борбата с корупцията по високите етажи на властта, Йоурова подчерта, че наблюдението над страната ни ще продължи по новия хоризонтален механизъм, който включва и свободата на медиите. И още:

«За мен би било преждевременно да дам дата на този етап. Трябва да проследим развоя на събитията в България и да се убедим, че няма да има обрат по напредъка, който се базира на оценката от януари 2017-а година. Сега усилията ни са насочени към новия механизъм за върховенството на закона, чрез който Комисията ще продължи да работи с България, както и с другите страни-членки», каза Вера Йоурова на въпрос дали механизмът за сътрудничество и проверка над България ще бъде свален.

Елена Йончева: "Българите протестират за европейска България"
Вера ЙоуроваСнимка: БГНЕС Архив

По повод на протестите тя каза, че действията на силите на реда трябва да са пропорционални. Уточни, че Комисията няма правомощия да се меси във вътрешните работи на страните-членки.

Евродепутатката от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Елена Йончева заяви, че българите протестират за европейска България:

«Надявам се, че Европейската комисия ще избере европейските принципи и няма да се скрие зад дребната политическа математика. Днес е време Европейската комисия да избере кое й е по-скъпо — демокрацията, българската демокрация, или господин Борисов«.

Йоурова отхвърли обвиненията, че е некомпетентна, изразени от други евродепутати, и заяви, че си върши работата в условията на пълна прозрачност.

Репортаж на Ангелина Пискова за предаването »12+3»

Коментари:

Зареждане ...