Ето кой поръча метежа на Радев: «Москва доминира в енергийния сектор в България»

През последните години демокрацията в България се намира в отстъпление. А  ?Борисов на практика превърна България в еднопартийна държава. Вашингтон не си прави илюзии нито за Борисов, нито за ситуацията в България. Особено притеснително е, че Москва доминира в енергийния сектор в България.

Това заявява в интервю за Дойче Веле бившият посланик на САЩ в София Джеймс Пардю. По думите му той следи възможно най-отблизо новините за случващото в България.

Ето кой поръча метежа на Радев: "Москва доминира в енергийния сектор в България"

„Не съм изненадан от продължаващите демонстрации в София и в други градове. Те са израз на дългогодишното разочарование на българския народ от равнището на корупция, от слабостта на правовата държава, от силата на олигарсите и организираната престъпност в страната.

В много отношения през последните години демокрацията в България се намира в отстъпление. Премиерът Борисов на практика превърна България в еднопартийна държава без сериозна политическа опозиция като алтернатива за избирателите.

Медийната свобода е изключително ограничена, а върховенството на закона е много проблематично. Обществото вече е уморено от непрекъснатото налагане на нечии интереси.

В резултат от това хората излязоха на улицата, за да изразят недоволството си от сегашното правителство, но само отстраняването на няколко души от властта няма да реши структурните проблеми в българската демокрация.“, коментира  протестите в страна американският дипломат.

 

Американски дипломат: Борисов превърна България в еднопартийна държава. САЩ вече нямат илюзии за него, не му вярваме!

„Размерът, обхватът и продължителността на тези демонстрации ги правят важен израз на съпротивата срещу съществуващото правителство. А действията на министър-председателя засега не задоволяват демонстрантите. При това развитие на нещата не е ясно дали правителството на Борисов може да оцелее. Много се надявам в определен момент да се появят устойчиви, конкурентни политически партии с демократичен дневен ред, които да оспорят настоящото еднопартийно управление. Може би тези демонстрации ще родят нови лидери и опозиционни партии. Ще видим. Освен това исканията засега са насочени само към отстраняването на премиера, протестиращите не издигат платформа за реформи, които ще подобрят състоянието на демокрацията в България. А проблемите с демокрацията в България не са от вчера, те надхвърлят мандата на един министър-председател. Необходими са фундаментални реформи в областта на върховенството на закона, отговорността пред избирателите, равенството на възможностите и медийната свобода. Настоящата ситуация е нестабилна, така че е трудно да се прогнозира бъдещето с някаква точност. В крайна сметка демонстрантите и премиерът трябва да постигнат устойчиво решение. Лично аз бих призовал и двете страни да намерят мирно решение на протестите“, казва още той.

„Сигурен съм, че правителството на САЩ и особено посолството на САЩ в София следят много внимателно ситуацията. Очаквам Съединените щати да подкрепят не конкретен човек, а принципите на демокрацията – свободата на печата, свободата на словото и правото на събирания, върховенството на закона, свободните и честни избори и обществения избор между конкуриращи се политически партии.

Отлично беше изявлението на посланик Мустафа относно важността на правото на мирни протести в една демокрация.

Хората имат право мирно да изразят недоволството си от правителството, когато това правителство не отговаря на основните стандарти на демокрацията.“, казва още Пардю в отговор на въпрос за позицията на САЩ.

Според бившият посланик България е много важна за американската външна политика, защото е „съюзник в НАТО, член на Европейския съюз и поне по принцип се е ангажирала със западните демократични ценности“.

„Историческите и културни връзки на България с Русия са важни, както и географската близост и отдавнашните отношения с Турция. Русия запазва в България едно значително влияние, но при режима на Путин този факт не е нещо положително, както самите българи добре разбират. Особено притеснително е, че Москва доминира в енергийния сектор в България. Ето защо Вашингтон продължава да подчертава, че енергийното многообразие е най-добрият вариант за България.“, коментира още дипломатът.

Относно отрицателния доклад за миналото на Бойко Борисов, изпратен във Вашингтон от наследилия го на поста посланик на САЩ в София Джон Байърли Пардю коментира, че всеки посланик е длъжен да дава пред националното си ръководство „една реалистична оценка за лидерите, правителството и ситуацията в страната, в която представлява Съединените щати.“

На въпрос дали може Бойко Борисов да разчита на подкрепа от САЩ Пардю отговаря:

„Българският народ е важен съюзник и, разбира се, може да разчита на подкрепа от Съединените щати сега и в бъдеще. Що се отнася до министър-председателя, САЩ признават конституционно избрания лидер на България, а и на всяка друга нация. И обикновено не се обвързват с конкретно лице. Срещата в Белия дом през 2019 беше успешна за България. Аз го оценявам до голяма степен като израз на признателност за това, че България купи военните самолети F-16. Замяната на стари самолети от съветската епоха с нови машини на НАТО значително подобрява българските ВВС. Срещата беше и възможност за двамата ръководители да изразят пряко своите виждания на най-високо равнище по други важни въпроси между двете страни.

За САЩ е много важно да се гарантира, че България не зависи изключително и само от Русия като единствен източник на енергия. И аз съм сигурен, че на срещата това е било централна тема.“

Припомняме секретната грама от Уикиликс, в която посолството на САЩ в България споменава Румен Радев:

Линк към секретната грама: https://wikileaks.org/plusd/cables/09SOFIA362_a.html?fbclid=IwAR3YviMYgifbVSO8JSk4MtLUejwQHEmRsJKcTroge6-RzCwD2ojJV0QbkC0

Секретна грама на посолството на САЩ в БГ, в която се говори и за ген. Румен Радев, 2009 г.

«…Ген-майор Румен Радев е един от най-ангажираните за посолството контакти».

«Ген-майор Румен Радев като заместник-началник на ВВС, Стефан Янев — директор на дирекция „Политика за сигурност и отбрана“, генерал-майор Константин Попов като командир на ВВС и Пламен Манушев като командир на военноморските сили. Можем да очакваме постоянна подкрепа и сътрудничество от тази група»

«Maj Gen Rumen Radev as Deputy Chief of the Air Force, BG Stefan Yanev as MOD Director of Security and Defense Policy, Maj Gen Konstantin Popov as Air Force Commander and RADM Plamen Manushev as Naval Forces Commander. We can expect continued support and cooperation from this group»
Ето кой поръча метежа на Радев: "Москва доминира в енергийния сектор в България"

Ето кой поръча метежа на Радев: "Москва доминира в енергийния сектор в България"

Ето кой поръча метежа на Радев: "Москва доминира в енергийния сектор в България"

 

Коментари:

Зареждане ...