Cumhuriyet (Турция): Отношенията в НАТО «не работят»

Професор Челикпала в интервю за Cumhuriyet коментира променящия се ден след ден баланс в Източното Средиземноморие и позициите на страните в региона. Той счита, че НАТО е в абсолютна задънена улица. ЕС също не може да вземе съвместно решение, така че регионът се превърна в зона на морски конфликт.

Превод от Cumhuriyet (Турция):

Cumhuriyet (Турция): Отношенията в НАТО "не работят"

Заместник-ректорът на Университета «Кадир Хас», преподавателят в Катедрата по международни отношения, професор д-р Митат Челикпала смята, че отношенията между алианса НАТО не работят в Източното Средиземноморие, докато Европейският съюз (ЕС) не може да се позиционира ясно.

Франция и Италия са загрижени от разполагането на Турция западно от Източното Средиземноморие, констатира Челикпала.

„Великобритания наблюдава хладнокръвно какво се случва в региона. Тя се отдръпна от ЕС. А Русия, след като постигна определен баланс в Сирия и Либия, се отнася сдържано към проблема с Източното Средиземноморие“, счита експертът.

„НАТО е в абсолютна задънена улица. ЕС също не може да вземе съвместно решение. Балансът в Източното Средиземноморие се формира изцяло в зависимост от собствените интереси на страните“, отбелязва експертът.

Челикпала оценява позициите на страните по следния начин

Франция. Французите считат, че Турция навлиза в тяхната зона на влияние, тъй като тя се измества към центъра — западно от Източното Средиземноморие. Макрон се опитва да се върне в геополитическата игра. Но за това трябва да се плати. Ако Турция създаде някакъв баланс с Либия, Франция се опитва да създаде подобни баланси с гръцката администрация на Южен Кипър и/или с участниците в Източното средиземноморския газов форум и да ръководи тези процеси. Франция, като крупен играч в ЕС, я устройва и Гърция, тъй като тя е единствената подкрепа, която Атина намира в ЕС.

Великобритания. Великобритания почти не се споменава в контекста на този проблем. Но въпреки това британците също присъстват в региона и наблюдават хладнокръвно всичко, което се случва. От британска гледна точка съществуват „международно легитимни причини“ за тяхното присъствие в Кипър и Източното Средиземноморие. Те смятат, че тук няма да има голям конфликт, а ако има, те ще се намесят в уравнението след него и ще засилят позициите си.

САЩ и Италия. САЩ се приближават към изборите, но въпреки това усещат необходимостта да заемат позиция по този въпрос. Техният флот е тук, в Средиземно море задължително има американски самолетоносач, понякога повече от един. САЩ и Италия провеждат учения в региона както с турци, така и с гърци. Това са тайни опити за контрол и претегляне на силите. САЩ и Италия провеждат скрита дипломация.

А НАТО всъщност им предаде тази работа. Конфликтът между трите страни от НАТО (Франция, Турция, Гърция) може да бъде контролиран само от много голям играч. Такава величина имат само САЩ. В момента САЩ упражняват контрол от името на НАТО.

Германия. Разгръщащата се игра също отразява баланса между Германия и Франция в ЕС. Напоследък ЕС — това означава Германия. Всички сигнали, идващи от Турция, всъщност отиват до Германия. Никой не мисли за друг играч, който може да намери баланса в тази игра. Ако имате нужда от посредник под егидата на ЕС, тогава това може да бъде само Германия. Но ако зададем въпроса: „Ще заеме ли Германия позиция близка до тази на Турция“, тогава не, това няма да се случи. Основното е, че тя да не заема близка позиция до Гърция.

Русия. Русия в наши дни се придържа към по-спокойна и тиха стратегия. Русия създаде определен баланс в Сирия, участва в играта в Либия.

Прави впечатление, че наскоро Русия започна да контактува с кюрдите. Все още не знаем дали руснаците излизат на терена, какво място заемат в процесите в Либия, на какво ниво общуват с французите.

Ще започнем да виждаме последиците от всички тези събития от средата на септември. Срещата на върха на ЕС ще се проведе на 24 септември. Към това време позициите ще станат по-ясни.

ЕС, който води вътрешни преговори, ще посъветва Гърция да бъде по-разумна. Ако след тази среща бъде взето решение за санкции срещу Турция, всичко ще стане още по-сложно.

Санкциите срещу Турция няма да разрешат проблема, тази линия вече е премината.

Сега Източното Средиземноморие се разглежда като въпрос на оцеляване. Това означава, че каквато и да е цената, тя ще бъде платена.

Петя Паликрушева

Източник: https://cumhuriyet.com.tr/haber/ittifak-iliskileri-yurumuyor-1763021

Коментари:

Зареждане ...