Тръмп обвини Пентагона в разпалването на войни в името на печалбата

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че Пентагонът се стреми да води войни по целия свят, за да обогати военно-промишления комплекс с нови договори. Запис от неговата реч е публикуван в Twitter на Белия дом.

Тръмп обвини Пентагона в разпалването на войни в името на печалбата

«Не казвам, че военните (командването, бел.ред.) ме обичат, но войниците ме обичат. Ръководителите на Пентагона вероятно не, защото те не искат нищо друго, освен да водят войни, така че всички тези прекрасни компании, които произвеждат бомби, самолети и всичко останало, да са щастливи“, заяви президентът.

Според него САЩ непрекъснато водят войни по целия свят и не могат да се измъкнат от тях.

Той добави, че кандидатът за поста глава на САЩ Джоузеф Байдън, бидейки на власт, през цялото време е изпращал американски младежи да загиват «в тези безумни безкрайни войни».

По-рано съобщихме:

Русия предложи на Съвета за сигурност на ООН да проведе среща на върха, за да постигне споразумение за нов договор за контрола над ядрените оръжия, за да се запази мирът за бъдещите поколения. Тя беше игнорирана. Междувременно САЩ провеждат учения, които отразяват предполагаеми руски атаки. Кой е агресорът?

Превод от Hufvudstadsbladet (Финландия):

Тръмп обвини Пентагона в разпалването на войни в името на печалбата

В статията на Hufvudstadsbladet Матс Андерсен изразява безпокойство от нарастващия риск от ядрена война. Тревожността му е абсолютно оправдана. Всички ядрени държави модернизират оръжията си, а наскоро френският президент Еманюел Макрон заяви, че ЕС не може да остане просто зрител в тази надпревара с въоръженията.

На годишната конференция за сигурност в Мюнхен през февруари руският външен министър Сергей Лавров подчерта, че именно в Европа кризата на доверието се усеща най-вече и че структурата и духът на Студената война постепенно се възстановяват. Той предупреди, че напрежението нараства и военната инфраструктура на НАТО, която се разширява на изток, заедно с мащабните военни учения създава атмосфера на непредсказуемост.

Агресивната политика на САЩ няма да доведе до нищо добро. Когато започнаха мащабните учения Defender 2020, Еспър участва във военна инсценировка в командния център в Омаха, където американските военни симулираха, че използват ядрено оръжие в отговор на руска ядрена атака.

Заместник-председателят на комисията по отбрана към Държавната дума на Русия Александър Шерин от своя страна заяви, че би било глупаво Москва да атакува европейските държави с ядрено оръжие, защото тогава самата Русия ще пострада от радиоактивното замърсяване.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.hbl.fi/artikel/ryssland-erbjuder-forhandling-usa-simulerar-karnvapenkrig/

Коментари:

Зареждане ...