Сръбското външно министерство извика руския посланик заради поста на Захарова


Сръбското външно министерство извика руския посланик, за «устно разяснение» на ситуацията с поста на официалния представител на руското външно министерство Мария Захарова за посещението на сръбския президент Александър Вучич в САЩ. Това съобщи РИА «Новости».

Сръбското външно министерство извика руския посланик заради поста на Захарова

Според главата на сръбското външно министерство Ивич Данич руският външен министър Сергей Лавров му се е обадил преди срещата с посланика.

Той отбеляза, че постът на Захарова причинява „ненужно напрежение“ в отношенията между двете страни и затова е важно Лавров да разговаря с Данич и да разреди създалата се ситуация.

Данич добави, че тази ситуация трябва да бъде урок за всички, че не може да се играе „с такива неща“. Освен това той изрази благодарност на руския ръководител на външнополитическия отдел за участието му в разрешаването на ситуацията.

По-рано съобщихме, че Директорът на Службата за Косово и Метохия към сръбското правителство Марко Джурич отговори на коментара на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова за посещението на сръбската делегация в САЩ. Съответното изявление той направи в своя Twitter.

Чиновник от Сърбия се възмути от поста на Захарова относно посещението на тяхната делегация в САЩ

По-рано Захарова публикува във Facebook снимка от посещението на делегацията, на която сръбският президент Александър Вучич седи срещу американския глава Доналд Тръмп. В същото време представителят на външното министерство прикачи към публикацията кадър от филма „Първичен инстинкт“ със сцената „крак върху крак“. Захарова сравни позицията на сръбския лидер на снимката с разпит и го призова да седне, както на втората снимка.

Чиновник от Сърбия се възмути от поста на Захарова относно посещението на тяхната делегация в САЩ

Чиновникът подчерта, че Вучич «дори на това място не е казал нито една лоша дума срещу Русия».

„Представете си, този президент чакаше среща с руския президент час и половина и никога не поиска отделен стол. Не ви позволявам да атакувате горда Сърбия“, написа Джурич.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...