Медицинската революция помогна за оцеляването на цялото човечество

До 19 век границите между цивилизациите и нациите се определят от ендемичните заболявания. Медицинската революция, стартирана от Пастьор, промени начина на живот на хората и самите идеи за това как трябва да изглежда човек и отвори цялата земя за белия човек.

Превод от Valeurs actuelles (Франция):

Медицинската революция помогна за оцеляването на цялото човечество

Крал Людвиг води два кръстоносни похода: VII в Египет през 1249 г., където маларията причинява неговото поражение, и VIII в Тунис през 1270 г., където умира заедно с много другари от дизентерия или подобна паразитна болест. Ролята на «треските» и болестите като цяло в поражението на кръстоносците е толкова осезаема, че мюсюлманите от Близкия изток и Египет от 13 век решават да ги държат по крайбрежието, забранявайки поддържането на кладенци, напояване и отводняване. Тази „земя на смъртта“ съществувала до ХХ век.

От 1500 до 1800 г. европейското население отново се удвоява, от 80 милиона на 180 милиона. Европейската експанзия набира скорост и обхваща цялата планета благодарение на океанската навигация. През втората фаза също има контрастни ситуации, свързани със санитарната обстановка.

В Централна и Южна Америка европейците неволно предизвикват масовата смърт на местното население, тъй като го заразяват с болести, към които то няма имунитет.

В същото време самите те били отслабени от местни заболявания като сифилис и хеморагична треска.

Те успели да формират стабилно население само чрез смесването си с оцелели индианци и внос на африкански роби, които имали генетична устойчивост към тропически болести.

В Централна Африка и Източна Индия (Индия, Индонезия, Филипините) европейците били толкова уязвими към местните болести, че тяхното присъствие било ограничено до пристанищата, крепостите и крайбрежните анклави.

Но дори и при тези условия те били изправени пред висока смъртност. В продължение на 200 години, от 1600 до 1800 г., холандската източноиндийска компания изпратила милион служители и военни в Цейлон, Суматра, Ява и Молукските острови, основните източници на подправки по това време.

Холандският историк и епидемиолог ван дер Брюг сметнал, че 680 000 от тях са загинали там и само 320 000 са се върнали в Холандия. Тоест загубите възлизат на около 70%.

През 1730-те години се случила истинска хекатомба, тъй като последиците от ендемичните заболявания се влошават заради пандемията: 90 000 мъртви.

10 милиона африкански роби били транспортирани в Западното полукълбо от първите години на 16 век до средата на 19 век (от които 7 милиона само през 18 век).

От 1770 г. в Европа и Северна Америка започнала поредица от демографски, технологични и военни революции, които решително укрепили тяхното превъзходство над останалите цивилизации. Извършили се истински медицински революции, които им позволиха да завладеят преди това недостъпни региони по света.

„Защитен от магическия кръг на медицината, белият човек обикаля цялата земя“, пише по-късно Пол Моран.

Всичко това бързо довело до елиминиране на патогенните огнища по целия свят. Военният лекар Алфонс Лаверан осъзнава през 1880 г. в светлината на изследванията на Пастьор, че маларията се предава чрез паразити, живеещи в комари. Това му отнело 18 години, за да потвърди предположението, със съдействието на Парижкия институт на Пастьор и международна група учени: през 1898 г. британският военен лекар Роналд Рос идентифицира насекомо-носителя.

Институтът Пастьор — символ на френското диминиране

Това направило възможно преминаването от отбранителна стратегия (предотвратяване на болестта или смекчаване на последиците от нея) в борбата срещу маларията към нападателна (премахване на комарите). Едно насекомо можело да носи няколко патологии наведнъж. В резултат на това борбата срещу комарите дала възможност да се премахне цял „букет“ от болести.

В началото на ХХ век, Панама.

През 1880-те години създателят на Суецкия канал, Фердинанд де Лесепс, се опитал да прокопае втори канал през тесния провлак, който свързвал Северна и Централна Америка с Южна Америка. Това било необходимо, за да се създаде нов, много по-кратък маршрут от Атлантическия до Тихия океан, между двата бряга на САЩ, между Европа и Далечния изток. Независимо от това, проектът се превърнал в катастрофа, включително поради треската, която убила работниците и инженерите. Работата била спряна и Лесепс бил подаден на съд. През 1904 г. работата била продължена от американски консорциум. След като научил за откритията на Лаверан, военният лекар и ръководител на медицинската служба Уилям Горгас започнал с ликвидирането на комарите на площ от 1500 квадратни километра около строителната зона. Каналът бил отворен през 1914 г.

Подобни операции променили лицето на света: масивната европейска имиграция увеличава населението на Бразилия от 18 милиона през 1900 г. на 52 милиона през 1950 година. Населението на Аржентина нараснало от 5 милиона на 17 милиона за същия период. Африка, която европейците разделили помежду си на Берлинската конференция през 1884-1885 г., била почти напълно окупирана в първите години на ХХ век.

Русия засилила контрола си над Централна Азия и Сибир.

Французите, които се появили във Виетнам от 60-те години на 20-ти век, завладели целия Индокитай: истинският символ на тяхното господство не бил дворецът на генерал-губернатора в Сайгон, а Института «Пастьор», намиращ се там.

Александър Йерсен, който го оглавява, идентифицира бацила на чумата през 1894 година.

Вълшебният кръг, споменат от Моран, продължил да се разширява през двадесети век: кулминацията на тази революция, без съмнение, било повсеместното разпространение на антибиотиците по време и след Втората световна война.

Но въпреки че първоначално антибиотиците били само в ръцете на Запада, те бързо се превърнали в достояние на цялото човечество (от 2 милиарда през 1950 г. то нараснало до 7,5 милиарда днес), включително с преобладаващото мнозинство от незападни народи днес.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.valeursactuelles.com/clubvaleurs/histoire/le-cercle-magique-de-lhomme-blanc-123028

Медицинската революция помогна за оцеляването на цялото човечество

Коментари:

Зареждане ...