Кипър награди Лавров с най-високото държавно отличие

Русия е готова да окаже съдействие за започването на действителен диалог за разрешаване на споровете в Източното Средиземноморие, е заявил руският външен министър Сергей Лавров на срещата си с президента на Кипър Никос Анастасиадис в Никозия, предаде гръцката агенция АНА-МПА.

Кипър награди Лавров с най-високото държавно отличие

Освен с Анастасиадис по време на посещението си в Кипър Лавров разговаря и с колегата си Никос Христодулидис.

В приветствието си към Лавров кипърският президент Анастасиадис подчерта връзките на взаимно уважение, подкрепа и солидарност, които свързват Кипър и Русия.

Той подчерта значението на посещението на руския външен министър в условията на «незаконни действия на Турция в Източното Средиземноморие, със заплахи за заселване на (окупирания кипърски град) Фамагуста и изобщо в един критичен период за международното право».

От своя страна Лавров заяви, че руската позиция по кипърския въпрос е известна и тя е, че неговото решаване трябва да се основава на съответните резолюции на ООН. Руският първи дипломат изрази надежда за бързо рестартиране на диалога между двете общности на острова и бързо решаване на кипърския въпрос.

По отношение на ситуацията в Средиземно море, руският външен министър отбеляза, че

Русия е готова «да предостави всякакво съдействие за започването на действителен диалог за (намирането на) взаимноприемливи решения».

Същевременно той се спря и на други въпроси и спомена външни играчи «като САЩ, които се опитват да създадат» разделителни линии «и да допринесат за противопоставяне, а не за мирни решения». Лавров каза, че компромисът и диалогът са единствените начини за постигането на мирно решение.

Анастасиадис връчи на Лавров най-високото държавно отличие на Кипър — ордена «Макариос Трети».

Източник: Никозия, БТА

Коментари:

Зареждане ...