Министър Красен Кралев разказа за борбата с коронавируса

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев е изписан за домашно лечение след 12 дни в Интензивното отделение на болницата «Света Марина» във Варна. На страницата си във фейсбук той сподели какво е преживял през последните дни в борбата с коронавируса, благодари на лекарите за огромната грижа и направи апел за отговорно отношение към нашето здраве и това на другите.

Министър Красен Кралев разказа за борбата с коронавируса

«На 23 август бях диагностициран с COVID-19. Само три дни по-късно здравословното ми състояние се влоши и бях приет в УМБАЛ “Света Марина” във Варна — с диагноза двустранна пневмония и остра дихателна недостатъчност. През последните 12 дни бях в Интензивното Респираторно Отделение на Клиника по пневмология и фтизиатрия на болницата. Лекарите положиха огромни усилия да се справят със заболяването ми и успяха. От днес лечението ми продължава в домашни условия, до пълното изчистване на организма от вируса», написа Кралев.

Той изказа безкрайната си благодарност към лекарите и не скри възхищението си от стоицизма и професионализма им, като ги нарече герои:

«Искам да изразя своята огромна благодарност и възхищение от всичко, което лично видях, че лекарите правят за всеки един от пациентите в интензивното отделение. Изключителна компетентност, внимание, бърза и решителна рекция, човешко отношение към всеки болен, което е от голямо значение в този труден за пациентите момент. Лечението е двустранен процес на доверие и работа в екип между лекарите и болните. Във Варна има отлични лекари и се радвам, че се доверих на клиниката водена от доц.д-р Йордан Радков и екипа на отделението ръководен от д-р Валентина Димитрова, който включва д-р Павлина Пенева, д-р Искра Величкова, д-р Антон Антонов, д-р Павел Йорданов, всички медицински сестри и санитарки, които денонощно са до нас и се борят с чудовищните рискове от вируса очи в очи. Благодарение на тези хора аз преминах през най-тежката част това изпитание, затова искам да ви разкажа повече за тях».

«Условията при които тези герои работят наистина са тежки. По време на работата си при болните в интензивното те прекарват минимум по 4 часа, навлечени с плътни защитни облекла, маски, очила и шлемове, които в неклиматизирани помещения правят дишането почти невъзможно. Има огромен риск за медиците, които са изложени от ежедневния контакт с коронавируса. В съседната стая до моята лежеше д-р Стоянка Ненкова, която е част от екипа на отделението, но се беше заразила от пациент преди няколко седмици», допълни той.

Като сблъскал се лично със страшния вирусминистърът призова той да не бъде подценяван, хората да се отнасят отговорно към него и да спазват необходимите и въведени мерки за сигурност.

«Скъпи приятели, не подценявайте жестокостта на коронавируса, не омаловажавайте труда на медиците, които са изолирани от близките си и изложени на огромна опасност за живота си всеки ден. Тези хора заслужават огромна благодарност и уважение от цялото общество. От началото на пандемията до този момент всички знаем, че етиологично лечение на К19 няма. Лечението се съобразява с индивидуалните особеностите на протичане на инфекцията при всеки пациент и крие сериозни рискове и за тези, които го предписват и за тези, на които се прилага.

Вирусът е жесток и от него се умира — който още вярва в конспирации, си е за негова сметка. COVID -19 може да направи тромби в белите дробове, може да предизвика вторична инфекция, усложнява диабета, хипертонията, всички сърдечно-съдови заболявания…….никой не е застрахован», допълни Кралев и посочи, че проблемът на този етап е, че засега няма как да се гарантира успешно лечение.

«Дотогава има само една гаранция — просто да не се срещаме с вируса. Това означава да спазваме всички епидемични мерки. И пазете лекарите – ще ни трябват», написа още в социалните мрежи министърът.

«Благодаря на всички, които ми се обадиха и писаха , за да ме подкрепят в това изпитание. Трудно щях да се справя без вас! За тези, които ми пожелаваха да загубя битката с вируса, ще запаля една свещ, Бог да спаси душите им», завърши емоционалния си пост министър Красен Кралев.

Дарик

Коментари:

Зареждане ...