Какво ще се промени за Украйна, ако на изборите в САЩ победи Байдън?

Влиянието на американците върху украинската икономика е безпрецедентно. Но досега това не носи дивиденти на Украйна. „Украинското направление“ ще бъде само един от елементите на великата геополитическа игра, насочена към борба с Русия. Като цяло Украйна не бива да очаква нищо добро от Байдън.

Какво ще се промени за Украйна, ако на изборите в САЩ победи Байдън?

След няколко месеца президентът на САЩ може бъде друг. Републиканецът Доналд Тръмп и демократът, вицепрезиден на САЩ от времето на Барак Обама Джо Байдън се борят за мястото на глава на Белия дом. Според независими социологически проучвания в САЩ Тръмп на този етап изостава от своя съперник.

Украйна е не на първо, но не и на последно място в политическите игри на кандидатите. Само си спомнете скандала с импийчмънта на Тръмп, главният герой на който беше Владимир Зеленски…

Байдън многократно нарича себе си „близък приятел на Украйна“, а наскоро обеща да увеличи военната и икономическата помощ, ако спечели.

Ще се променят ли отношенията между Украйна и САЩ?

Украйна отдавна заема позиция, която едновременно е насочена както към демократите, така и към републиканците. Според бившия посланик на Украйна в Съединените щати Валери Чалий, «подкрепата на Щатите като цяло е важна за нас, така че Киев няма да откроява или подкрепя един или друг кандидат, защото има рискове всички карти да бъдат разбъркани дори в деня на изборите».

„Зеленски ще бъде и с демократите, и с републиканците. Той има, така да се каже, „аполитична физиономия» и няма да прави резки стъпки в различни посоки — той е, грубо казано, лилав. Това, между другото, е същото като украинската политика — тя винаги е някъде между», — казва политологът Денис Пилаш.

Какво обещава Байдън на Украйна?

Украйна остава важен елемент за натиск върху Русия в голямата геополитическа конфронтация между свръхдържавите.

Кандидатът на демократите наскоро обяви, че ако спечели изборите, обещава да помогне и подкрепи Украйна „още повече и дори още по-силно“.

„Администрацията на Байдън ще гарантира, че Украйна ще получи необходимата икономическа и военна подкрепа, включително смъртоносно оръжие, като същевременно ще насърчава Украйна да продължи реформите, които са жизненоважни за нейния успех“, каза Байдън по време на поздравленията за украинската 29-годишнина от независимостта.

Въпреки предишните обещания на Байдън, американското смъртоносно оръжие пристигна в Украйна едва след смяната на главата на Белия дом, т.е. при управлението на Тръмп. Ако спечели, Байдън вероятно ще продължи суровата си реторика срещу Русия, но не бива да се очакват решителни действия, включително доставката на оръжия в някакви грандиозни размери.

Дори да приемем, че Украйна ще получи смъртоносно оръжие от Байдън, можем да предскажем със 100% сигурност симетрична помощ на Русия за непризнатите републики.

Финансовата помощ

Байдън (отново само на думи) е готов да подкрепи финансово Украйна. Той заяви, че икономически „ще работи за увеличаване на преките западни инвестиции и поддържане на енергийната независимост на Украйна, особено ако бъде изграден газопроводът „Северен поток 2“.

Според Пилаш Байдън определено ще обърне по-голямо внимание на Украйна по финансовите въпроси, но най-вероятно само на ниво реторика. В същото време не е ясно дали това изобщо ще бъде от полза за Украйна, като се има предвид, че финансовите траншове далеч не са безкористна помощ.

„Американската финансова помощ не е „плана Маршал“, а пари в замяна на съответни действия на украинските власти в социално-икономическия сектор или (най-често) в политиката“, казва Пилаш.

Влиянието на американците върху украинската икономика и без това е безпрецедентно. Но засега това не носи дивиденти на Украйна.

Като цяло Украйна не бива да очаква нищо добро от Байдън. Предвид предишния му опит, «украинската посока» ще бъде само един от елементите на велика геополитическа игра, насочена към борба с Русия.

А ако на някой му се струва, че интересите на САЩ и Украйна се сближават, тогава просто трябва да вземе предвид следния факт — докато Америка е заета с избори, нито един военнослужещ не е загинал в Донбас вече повече от месец.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...